Sari la conținut

Umorul negru poate fi un semn de avertizare pentru demență, atrag atenția oamenii de știință

simptome dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne de demență de care să fii conștient

Umorul negru poate fi un semn de avertizare pentru demență. Demența este o boală care dăunează creierului unei persoane. Daunele apar treptat în timp și vor avea un impact asupra memoriei persoanei, comportamentului și modului în care aceasta se descurcă cu viața de zi cu zi.

Alzheimer este cel mai frecvent tip de demență. Alte tipuri de demență includ demența vasculară, demența Lewybodies și demența frontotemporală.

Cu toții avem simțuri ale umorului diferite, unii având un umor plin de spirit sau jovial, în timp ce alții unul mai întunecat. Oamenii de știință cred acum că o schimbare a simțului umorului, mai ales atunci când a devenit mai negru poate fi un indiciu al debutului demenței.

Oamenii cu un umor negru exagerat sunt predispuși la demență

University College London a efectuat un studiu care a implicat 48 de pacienți cu demență. Studiul a implicat familia și prietenii lor care îl cunoșteau pe pacient cu 15 ani înainte de îmbolnăvire. Majoritatea dintre ei erau conștienți de o diferență față de umorul pacienților.

Oamenii de știință au fost interesați în principal de pacienții care suferă de demență frontotemporală și boala Alzheimer. Cercetarea a raportat că pacienții au râs la momente foarte nepotrivite, de exemplu când cineva s-a rănit sau urmărea știrile despre evenimente tragice etc. Unii pacienți râdeau de cele mai multe ori și într-o situație pe care o persoană sănătoasă nu ar găsi amuzantă.

Descoperirile au sugerat, de asemenea, că pacienții cu demență preferă slapstick (o situație în care se recurge la umor, implicând o activitate fizică exagerată, ce depășește limitele bunului simț), în loc de umorul sarcastic.

„Au fost schimbări marcante – umor complet nepotrivit cu mult dincolo de tărâmurile umorului chiar dezagreabil. De exemplu, un bărbat a râs când soția sa s-a opărit grav”, a spus dr. Camilla Clark de la University College London.

Dr. Simon Ridley, de la Alzheimer’s Research UK a declarat, la rândul său că, „în timp ce pierderea memoriei este adesea primul lucru care ne vine în minte când auzim cuvântul demență, acest studiu subliniază importanța analizei nenumăratelor simptome diferite care au impact asupra vieții și relațiilor de zi cu zi.

„O înțelegere mai profundă a întregii game de simptome de demență va crește capacitatea noastră de a face un diagnostic în timp util și precis”, a precizat Ridley. 

Studiul a fost finanțat de Alzheimer’s Research UK, Wellcome Trust, Medical Research Council (MRC) și NIHR Queen Square Dementia Biomedical Research Unit, iar rezultatele au fost publicate în Journal of Alzheimer’s Disease.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel