Toată lumea știe cât de important este preludiul pentru o noapte de dragoste memorabilă, dar bărbații și femeile deopotrivă uită de un amănunt extrem de important: sărutul pe buze.
Un studiu recent al Universității Oxford a evaluat motivele pentru care oamenii aflați în relații de durată nu mai acordă atenție sărutului, așa cum o făceau la început.
Multă vreme s-a crezut că sărutul este doar o altă modalitate de stimulare a dorinței sexuale, dar oamenii de știință au dovedit contrariul. În realitate, acest gest ne ajută să „detectăm” cei mai buni potențiali parteneri și să decidem dacă merită să face pasul următor.
Descoperirile studiului, publicate în Arhivele de Comportament Sexual din Marea Britanie, confirmă teorii mai vechi conform cărora, atunci când ne sărutăm schimbăm informații psihologice importante, cu ajutorul salivei, inclusiv legate de compatibilitate. O serie întreagă de gene legate de sistemul imunitar ne pot transmit în mod subconștient să alcătuim un cuplu cu cineva care are un sistem imunitar diferit, pentru a asigura perpetuarea speciei.
Iată de ce, odată întâlnit partenerul perfect de viață, cei mai mulți oameni nu mai au niciun interes pentru sărut. E pur și simplu o reacție biologică și nicidecum lene sau nepăsare. Dar sărutul crește nivelul oxitocinei, hormonul responsabil cu fericirea, așa că oamenii de știință spun că nu ar trebui să dispară din viața unui cuplu. Un sărut de numai 10 secunde pe zi este de ajuns pentru a crește nivelul de satisfacție.