Din cuprinsul articolului
O echipă de arheologi a descoperit pe insula Dana din Turcia cel mai mare șantier naval din antichitate, cu un total de 294 de rampe de construcție. Această descoperire dezvăluie o putere militară care a transformat istoria maritimă în urmă cu trei milenii.
Potrivit profesorului Hakan Öniz, care conduce Departamentul de Conservare și Restaurare a Patrimoniului Cultural Subacvatic de la Universitatea Akdeniz, în 2015 au fost găsite inițial 100 de rampe în sit. Cu toate acestea, în anii următori, numărul de rampe găsite a crescut la 294.
„A avea 294 de rampe pentru bărci înseamnă că se puteau construi 294 de bărci simultan, iar noi știm că în antichitate era nevoie de aproximativ șase luni pentru a construi o barcă”, a declarat Öniz. „În acest context, construcția a 500-600 de nave de război într-un an a fost suficient de importantă pentru a schimba toate echilibrele din Mediterana”.
Sistemul naval care a transformat istoria Mediteranei
Pe lângă rampe, au fost descoperite, printre alte construcții militare, ateliere, temple, turnuri de securitate și structura unui castel.
Această descoperire nu numai că a schimbat istoria Mediteranei între 2.500 și 3.000 de ani în urmă, dar a reprezentat și un progres în istoria maritimă.
De fapt, s-a confirmat faptul că acest șantier naval situat pe insula Dana a jucat probabil un rol crucial în construcția navelor persane.
„Știm că persanii erau o societate terestră, în timp ce cilicienii erau o societate maritimă, pentru că nu aveau altă opțiune. Cele mai multe dintre navele persane au fost construite pe coasta cilicienilor”, a explicat Öniz.
El a mai concluzionat: „Credem că în acest șantier naval au fost construite majoritatea navelor persane. De asemenea, credem că navele lui Antoniu și Cleopatra au fost construite tot în această regiune.
Ce este un șantier naval?
Un șantier naval este o instalație industrială dedicată construcției și reparării navelor și a altor ambarcațiuni destinate transportului de mărfuri sau de pasageri.
Cuvântul „șantier naval” își are originea în „astilla”, cu referire la bucățile mici de lemn desprinse din material, care era principalul material folosit în construcția de nave înainte de apariția metalului.
Activitățile desfășurate într-un șantier naval sunt diverse și complexe. Principalele sarcini includ:
- Proiectarea și planificarea.
- Construcția corpului navei.
- Amenajarea.
- Testarea.
- Reparații și întreținere.