Din cuprinsul articolului
Cercetătorii de la Universitatea Națională din Taiwan au dezvoltat un plasture nou care ar putea ajuta la regenerarea țesutului hepatic.
Potrivit oamenilor de știință, acest dispozitiv ar putea ajuta la tratarea diferitelor boli legate de ficat, de la afecțiuni ușoare, cum este boala ficatul gras, până la unele afecțiuni mai grave, precum ciroza hepatică.
Plasturele este o combinație de matrice hepatică decelularizată, un factor de creștere a ficatului și un anticoagulant, după cum îl descriu autorii într-o cercetare publicată în revista Biotechnology Journal şi citată de 360medical.ro.
Efect puternic de regenerare celulară
În testele de laborator cu celule hepatice, plasturele a ajutat celulele hepatice să își recapete funcția după expunerea la o toxină. La șobolani, plasturii fixați pe ficat și pe intestin au favorizat recuperarea fibrozei hepatice, cu scăderi notabile ale cicatricilor și inflamațiilor.
„Plasturele hepatic pe bază de matrice hepatică decelularizată a demonstrat capacitatea de a restabili funcția hepatică și de a inhiba inflamația în ficatul fibrotic”, a declarat autorul corespondent Yung-Te Hou, de la Universitatea Națională din Taiwan.
Această abordare prezintă un mare potențial pentru tratarea diferitelor boli legate de ficat, de la afecțiuni ușoare, cum ar fi ficatul gras, până la afecțiuni grave, cum ar fi ciroza hepatică, precizează autorii citaţi.
Ficatul este singurul organ din corpul uman care are capacitatea de regenerare naturală, fiind o adevărată uzină biologică, cu peste 500 de funcții. Printre altele, ficatul este responsabil de procesarea și stocarea glucidelor, proteinelor, lipidelor, vitaminelor și a mineralelor.