Din cuprinsul articolului
Ministrul Muncii atenționează asupra modului în care puteți să rămâneți cu o pensie mai mică. „Nu acceptați acest lucru”, declară ministrul. Noua lege a pensiilor asigură majorarea veniturilor decât în anumite situații, așa că reprezentanții ministerului lansează un semnal de alarmă în privința asigurărilor sociale.
Recalcularea pensiilor reprezintă un proces continuu, în care dosarele sunt completate înainte ca datele să ajungă să fie introduse în sistem.
Dificultăți pentru cei care au ieșit la pensie înainte de 2001
În plus față de anii de stagiu de cotizare, sunt luate în considerare și certificatele de vechime, bonusurile, turele de noapte și orice alte dovezi privind creșterea veniturilor.
Din păcate, persoanele care s-au pensionat mai devreme de 2001 trebuie să furnizeze o dovadă de la angajator că au efectuat ture de noapte, că au lucrat în weekenduri, că au beneficiat de prime sau de sporuri. În lipsa dovezii, la recalcularea din septembrie nu se ține cont de aceste venituri cu caracter nepermanent.
Pensionarii care s-au pensionat înaintea anului 2001 au timp până la 1 martie 2025 pentru a prezenta documentele.
Ministrul Muncii le-a comunicat, în acest context, tuturor contribuabililor la pensie să aibă în vedere că o lună de muncă nedeclarată le poate afecta pensia.
Ministrul Muncii atrage atenția asupra modului în care vă puteți alege cu o pensie mai mică. „Nu acceptați acest lucru”
Acesta le solicită românilor să înregistreze toate veniturile lor pe cartea de muncă.
Cum poți ajunge să rămâi cu o pensie mai mică. „Românii să nu accepte să lucreze fără toate veniturile declarate, fiindcă dacă ai acceptat asta înseamnă că ai acceptat un compromis şi cu privire la pensia ta.
Este foarte important ca românii să înţeleagă că fiecare tip de venit, dacă este purtător de contribuţii de asigurări sociale, înseamnă că vei avea şi o pensie mai mare şi trebuie de fiecare dată să fie atenţi la acest aspect”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu duminică seară, într-o emisiune la România Tv.
De asemenea, sunt avertizați și contribuabilii la asigurările sociale.
„Astfel încât toate veniturile purtătoare de contribuţii de asigurări sociale să fie luate în calcul”.