Sari la conținut

O boală care se transmite prin AER ar putea exploda în România

500.000 de persoane au o forma de TBC rezistenta la antibiotice
500.000 de persoane au o forma de TBC rezistenta la antibiotice

Un proiect desfășurat în cinci țări foste comuniste, printre care România și Bulgaria, finanțat din fonduri europene, atenționează asupra pericolului pe care îl reprezintă TBC-ul transmis prin intermediul consumatorilor de droguri injectabile.

Riscul adus de etnobotanicele injectabile

Prevalența HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile a crescut alarmant în România, de la 1 la sută în 2008 la 53 la sută în 2012, potrivit unui studiu realizat în anul 2012 de Fundația Romanian Angel Appeal, în partenerat cu Agenția Națională Antidrog. În România, se poate vorbi în acest moment de o epidemie de HIV în rândul consumatorilor de droguri cu administrare intravenoasă. Cauzele apariției epidemiei includ săderea drastică a finanțărilor internaționale pentru proiecte dedicate problemelor acestor grupuri vulnerabile, dar și creșterea explozivă din ultimii ani a numărului de consumatori de etnobotanice, care presupun mai multe injectări pe zi decât în cazul altor droguri cu administrare intravenoasă, atenționează cei care au studiat fenomenul.

TBC-ul, la pachet cu HIV și hepatite

„Mai grav este că 12 la sută dintre utilizatorii de droguri injectabile infectați cu HIV au fost diagnosticați cu tuberculoză (care se manifestă pe fondul imunității scăzute), ceea ce crește riscul răspândirii TBC la persoanele vulnerabile și,de aici, la populația generală”, au atenționat medici din cadrul Fundației Romanian Angel Appeal, la finalul implementării unui proiect finanțat din fonduri europene și a cercetării „Evaluarea cunoștințelor despre HIV și TBC și barierele privind accesul la servicii medicale al persoanelor din grupuri vulnerabile”.

Din studiile făcute printre sute de consumatori de droguri din România, rezultă că o bună parte dintre ei suferă de HIV, dar și de hepatite B sau C, cazul cel mai grav fiind al unui tânăr din București care are HIV, TBC, hepatita B și hepatita C.

 

Ce este tuberculoza?

TBC este o boală infecțioasă, răspândită de la om la om prin aer. TBC este cauzată de un bacil care de obicei afectează plămânii, dar care pot afecta și alte părți ale corpului.

Cel mai important și mai eficient mod de prevenire a răspândirii TBC este diagnosticarea cât mai rapidă a oamenilor care au această boală și asigurarea că aceștia urmează tratamentul corect și complet.

 

Cum se răspândește tuberculoza?

Atunci când un bolnav cu TBC tușește, strănută, scuipă sau râde, bacteriile TBC pot ajunge în aer. Aceste bacterii pot rămâne câtva timp în aer, mai ales într-un mediu închis. Alte persoane inhalează bacteriile și se pot îmbolnăvi de TBC. Oricine respiră același aer cu o persoană cu tuberculoză pulmonară activă este în pericol!

Care sunt simptomele tuberculozei?

Dacă aveți oricare din simptomele care indică tuberculoza, consultați

un medic:

– pierdere în greutate

– pierderea poftei de mâncare

– senzație de slăbiciune sau oboseală

– transpirație noaptea

– febră, frisoane

– tuse cu o durată mai mare de trei săptămâni

– eliminarea de sânge prin tuse

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel