Sari la conținut

Explozie de cazuri de infectare cu o bacterie „mâncătoare de carne”

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Autorităţile medicale din Japonia sunt în alertă din cauza creşterii alarmant de rapide a numărului de cazuri de infectare cu o bacterie „mâncătoare de carne”.

Este vorba de sindromul de şoc toxic streptococic, o boală potenţial fatală cauzată de această bacterie periculoasă, care s-a răspândit periculos în prima jumătate a acestui an, depăşind deja recordul înregistrat anul trecut.

Potrivit statisticilor oficiale, au fost confirmate deja 977 de cazuri de îmbolnăviri cauzate de bacteria numită Streptococcus pyogenes, care este adesea asociată cu angina streptococică, dar care duce ocazional la necroza membrelor şi la insuficienţă multiplă de organe, a relatat Kyodo News, citând un institut naţional de boli infecţioase.

Cel mai mare număr de cazuri, în Tokyo

Cifra din primele lase luni ale anului 2024 a depăşit deja numărul de 941 de cazuri de anul trecut, cel mai mare înregistrat într-un an de la debutul raportărilor obligatorii, în 1999, potrivit surselor menţionate. Tokyo a înregistrat cel mai mare număr de cazuri, 145.

Cazurile de infectare cu tulpini mai virulente şi mai contagioase ale bacteriei sunt raportate din ce în ce mai frecvent, în special în regiunea Kanto, în zona Tokyo, potrivit Agenţiei Xinhua, citată de Agerpres.

Ken Kikuchi, profesor specializat în boli infecţioase la Universitatea de Medicină pentru Femei din Tokyo, a declarat că leziunile de la picioare sunt deosebit de sensibile la infecţia bacteriană streptococică, iar rănile mici, cum ar fi băşicile şi infecţia supranumită „piciorul atletului”, pot constitui puncte de intrare.

Potrivit lui Kikuchi, la pacienţii în vârstă decesul poate surveni în doar 48 de ore de la infectare. „Febra mare, însoţită de delir sau de inflamarea rapidă a rănilor sunt semne periculoase” şi trebuie solicitată imediat asistenţă medicală”, a spus el.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel