Sari la conținut

Semnele abuzului în relație și ce trebuie să faci. 1 din 3 femei este victima abuzului

violenta domestica
Sursă foto: Shutterstock
Caz șocant de violență domestică

I-ați ales pentru că au fost amabili, respectuoși și grijulii – la început. Dar comportamentul lor s-a schimbat. Această persoană nu mai este cea pe care ați crezut că este. Vă simțiți speriat, izolat, neajutorat. Relația dumneavoastră a devenit abuzivă?

Mai mult de 1 din 3 femei și mai mult de 1 din 4 bărbați SUA au fost victime ale violului, violenței fizice și/sau hărțuirii de către un partener intim în timpul vieții lor (Centers for Disease Control and Prevention).

Abuzul în relații, cunoscut și sub numele de violență domestică sau violență a partenerului intim (IPV), este un model de comportamente folosite pentru a menține puterea și controlul asupra unui partener într-o relație intimă. Se poate întâmpla oricui, la orice vârstă și în orice moment al relației.

Semne de avertizare a abuzului

La baza relațiilor abuzive stă controlul. Acesta poate începe cu abuzul verbal. Un abuzator poate începe să vă urmărească fiecare mișcare sau să vă acuze de infidelitate. Acesta vă poate restricționa accesul la prieteni și familie și poate controla banii. Poate deveni violent din punct de vedere fizic.

violenta domestica
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

National Domestic Violence Hotline enumeră câteva semne comune ale unui comportament abuziv la un partener:

  • vă spune că nu faceți niciodată nimic bine
  • Manifestă gelozie pe prietenii dumneavoastră și pe timpul petrecut departe de casă
  • Vă reține/ vă descurajează să petreceți timp cu alte persoane
  • Vă insultă, vă înjosește sau vă face de rușine cu remarci josnice
  • Controlați finanțele gospodăriei, luați/refuzați să vă dați bani
  • vă insultă modul în care sunteți părinte sau vă amenință că vă va răni sau vă va lua copiii sau animalele de companie
  • vă intimidează prin priviri sau acțiuni amenințătoare
  • vă intimidează cu pistoale, cuțite sau alte arme
  • vă presează să faceți sex atunci când nu doriți sau nu vă simțiți confortabil.
  • vă presează să consumați droguri sau alcool
  • Distrugerea proprietății sau a bunurilor dvs.
  • vă împiedică să luați propriile decizii

Cum să vă ajutați pe dumneavoastră sau pe un prieten/membru de familie

violenta domestică
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Pentru multe persoane care suferă de abuz din partea partenerului, nu este ușor să plece. În medie, este nevoie de șapte ori pentru ca o victimă să plece înainte de a pleca definitiv, din cauza barierelor și a temerilor.

Există multe motive pentru care o victimă ar putea rămâne într-o relație abuzivă, de la teama de intensificarea violenței până la convingerea că ea, victima, este de vină. Poate fi incredibil de dificil să pleci, deci cum faci primul pas?

Dacă observați semne de abuz în propria relație sau dacă credeți că o persoană iubită ar putea avea probleme, este util să fiți pregătiți în cazul în care dumneavoastră sau persoana iubită trebuie să plecați rapid.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel