Sari la conținut

TOP 5 alimente indicate pentru sănătatea glandei TIROIDE

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Glanda tiroidă este o glandă mică situată la baza gâtului care are un rol important în buna funcționare a întregului organism. De aceea, atunci când nu mai funcționează în parametri normali, pacientului îi este afectată calitatea vieții. 

Această glandă eliberează hormoni tiroidieni în sânge – T3 (triiodotironină) și T4 (tiroxină), care, la rândul lor, influențează ritmul metabolic, ritmul cardiac, sistemul digestiv, sinteza vitaminelor și chiar starea de spirit și, de asemenea, reglează temperatura corpului și ciclul menstrual.

„Iodul este necesar pentru sinteza T3 și T4. Este important să monitorizăm starea glandei tiroide prin efectuarea unei ecografii o dată pe an. Bineînțeles, alimentația joacă un rol cheie”, explică medicul Maria Kapralova. Potrivit acesteia, există 5 tipuri de alimente care asigură sănătatea tiroidei: peștele și fructele de mare, ceapa și usturoiul, nucile, kaki şi algele marine.

Peștele și fructele de mare

Somon, cod, halibut, macrou, macrou, hering, stridii, scoici, caracatiță, caracatiță, creveți și altele – fructele de mare sunt bogate în iod și seleniu, precum și în fosfor, calciu, vitamina D și aminoacidul tirozină. Rata zilnică de consum a acestor produse este de 200-300 de grame pentru un adult.

Ceapa și usturoiul

„În aceste condimente aromatice, natura ne-a oferit tot ce avem nevoie: vitamine, minerale și aminoacizi. Aproape tot ce am enumerat mai sus, dar nu poți mânca 200-300 de grame din ele. Ar trebui să mâncați cel puțin un cățel de usturoi și puțină ceapă proaspătă în fiecare zi”, spune expertul.

Atenţie, persoanele care iau medicamente pentru tiroidă ar trebui să fie atente la consumul excesiv de usturoi, deoarece acesta poate afecta absorbția medicamentului.

Nucile

Sunt o sursă de proteine vegetale de înaltă calitate, grăsimi, vitamine liposolubile A, E, D și K, seleniu, fosfor, tirozină etc. Doar în nucile crude sau uscate veți găsi beneficii – cele prăjite păstrează doar 10-20% din toate substanțele lor utile.

sursa foto: arhiva doctorul zilei

Kaki

Persimon Kaki conține iod în concentrație mare. Reduce riscul de boli tiroidiene. Pentru a satisface necesarul de iod al organismului, este suficient să consumați doar 2 fructe pe zi.

„În timpul sezonului kaki, este recomandat să păstrați câteva fructe în congelator, astfel încât să vă puteți bucura de aceste fructe sănătoase în orice moment al anului. Merită să reținem că persimmons nu trebuie să fie consumate de oameni, care suferă de obezitate și/sau diabet”, spune expertul.

Algele marine

Algele brune sunt o sursă naturală de iod, un nutrient esențial pentru buna funcționare a tiroidei. Acest lucru este deosebit de important, deoarece glanda tiroidă reglează metabolismul și susține creșterea și dezvoltarea organismului.

Algele sunt sărace în calorii, pot curăța ficatul, pot îmbunătăți digestia și metabolismul, pot întineri organismul și chiar pot crește acuitatea vizuală. Algele marine sunt cea mai bună sursă de acid ascorbic, mangan, vitamina B2, seleniu și alți nutrienți valoroși.

Expertul avertizează că, în cazul hipertiroidismului (creșterea funcției glandei), produsele cu un conținut ridicat de iod pot fi dăunătoare. Specialistul amintește că, în cazul bolilor glandei tiroide, este important să se discute în prealabil dieta cu un medic sau nutriționist.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel