Din cuprinsul articolului
Cu siguranță cunoști acel sentiment când exagerezi în timpul unei mese. Când nu mai vrei să vezi niciodată acea mâncare. Nici măcar răsfățul tău preferat nu stă bine atunci când stomacul tău este îndopat până la durere.
Este de înțeles cum ai ajuns aici. Acel răsfăț apetisant pe care ai așteptat să-l mănânci este adesea consumat rapid și în cantități masive.
Dar nu este cel mai bun lucru pentru sistemul tău digestiv, evident. Ce se întâmplă mai exact cu organismul tău atunci când mănânci prea mult?
„În mod normal, corpul tău îți spune când ți-e foame și când ești sătul prin intermediul hormonilor”, a declarat Yasmin Kagzi, medic de medicină internă și medicină pentru obezitate la Endeavor Health.
„De obicei, este nevoie de aproximativ 20 de minute pentru ca semnalele hormonale să ajungă la creierul nostru.”
Atunci când stomacul este gol, el eliberează hormonul grelina, care vă face să vă simțiți flămând. După ce ați mâncat, celulele adipoase eliberează hormonul leptină, care îi spune creierului că aveți suficientă energie și vă face să vă simțiți sătul.
După cum probabil ați ghicit, stomacul se dilată odată cu mâncarea. Pe măsură ce acesta continuă să se extindă peste volumul său obișnuit, ceea ce poate fi dureros, începe să strângă alte organe interne, ceea ce poate fi, de asemenea, dureros.
Un alt efect secundar încântător al unui stomac prea plin este refluxul acid și arsurile la stomac.
Cum evitați să mâncați prea mult?
- În primul rând, încetinește. Mâncând încet, stomacul tău are timp să realizeze că este sătul și să trimită acest mesaj creierului tău. Da, mâncarea are un gust foarte bun. Savurați-o în loc să încercați să o mâncați pe toată într-un timp record.
- Limitați sarea și alcoolul. Alimentele sărate și alcoolul sunt două lucruri care vă pot crește pofta de mâncare sau vă pot determina să mâncați mai mult fără să vă gândiți.
- Fiți atenți. Fiți atenți la ceea ce mâncați, pur și simplu. Încărcați-vă cu legume, deoarece conținutul de fibre vă va ajuta să vă simțiți sătul.
- Faceți față stresului. Când suntem stresați, mâncarea este un confort obișnuit. De asemenea, suntem mai predispuși să exagerăm atunci când suntem stresați. Cortizolul, cunoscut în mod obișnuit ca hormonul „stresului”, are multe roluri și ne poate crește indirect pofta de mâncare prin stimularea producției de grelină. Când ajungeți în punctul în care puteți spune: „Mănânc asta acum doar pentru că are gust bun, nu pentru că mi-e foame”, probabil că este timpul să vă opriți.