Sari la conținut

Testul care poate depista demența cu nouă ani înainte să se instaleze

dementa
Imagine creată cu AI
Semne timpurii ale dementei

Oamenii de știință au dezvoltat un test inovator, primul de acest gen, capabil să prezică apariția demenței cu până la nouă ani înainte de diagnostic, având o precizie de 80%.

Experții speră că aceste descoperiri vor conduce la dezvoltarea unui test pentru Alzheimer, principala cauză a demenței, care ar putea deveni disponibil „în câțiva ani”.

Cercetătorii de la Universitatea Queen Mary din Londra au afirmat că metoda lor de diagnostic este superioară testelor de memorie și măsurătorilor de contracție a creierului, care sunt instrumentele de diagnosticare a bolii utilizate în prezent.

Testul propus de aceștia se bazează pe scanări cerebrale realizate în timp ce creierul se află în „modul inactiv” – o stare în care mintea nu este concentrată pe o sarcină specifică.

Dezvoltarea unui test simplu pentru demență, o provocare

Conform cercetătorilor, această tehnică are „potențialul de a umple o lacună clinică majoră” prin identificarea persoanelor cu risc de demență și oferindu-le tratament înainte de apariția simptomelor.

Echipa condusă de profesorul Charles Marshall a analizat scanările cerebrale a peste 1.100 de persoane din UK Biobank, o bază de date care conține informații genetice și de sănătate ale unei jumătăți de milion de britanici.

Dintre cele 103 persoane care au dezvoltat demență, 81 au avut scanări ale creierului efectuate cu cinci luni până la 8,5 ani înainte de a fi diagnosticate oficial.

Scanările cerebrale ale acestor persoane au arătat o conectivitate redusă în modul inactiv, comparativ cu cei care nu au dezvoltat demență, potrivit concluziilor studiului.

Profesorul Marshall a declarat: „Identificarea persoanelor care vor dezvolta demență în viitor este crucială pentru dezvoltarea unor tratamente capabile să prevină pierderea ireversibilă a celulelor cerebrale, care stă la baza simptomelor demenței.”

„Deși progresele în detectarea proteinelor asociate cu Alzheimer în creier sunt semnificative, mulți indivizi pot trăi decenii întregi cu aceste proteine fără a manifesta simptome de demență”, a explicat profesorul Marshall.

„Demența este o afecțiune complexă și este improbabil să găsim vreodată un test simplu pentru diagnosticarea ei exactă.”
„Cu toate acestea, sperăm că metoda noastră de măsurare a funcției cerebrale va permite o predicție mult mai precisă a riscului de demență și a momentului în care aceasta ar putea apărea, astfel încât să putem determina cine ar putea beneficia de tratamente viitoare”, a adăugat el.

Descoperirile au fost publicate în revista Nature Mental Health.

Identifică schimbările reierului care preced demența

Profesorul Andrew Doig, expert în biochimie la Universitatea din Manchester, care nu a fost implicat în studiu, a comentat că aceste descoperiri ar putea deschide calea pentru un test de predicție timpurie a Alzheimerului, care ar putea fi disponibil în „câțiva ani”.

„Demența este o afecțiune complexă și este puțin probabil să găsim vreodată un test simplu pentru diagnosticare precisă. Totuși, este plauzibil ca în câțiva ani să testăm de rutină pentru demență la persoanele de vârstă mijlocie, folosind o combinație de metode, cum ar fi un test de sânge urmat de imagistică”, a declarat profesorul Andrew Doig.

„Metoda de conectivitate RMN descrisă în acest studiu ar putea fi integrată într-o platformă de diagnosticare cuprinzătoare. Acest lucru ne-ar permite să identificăm cu precizie persoanele susceptibile la demență”, a afirmat el.

Cu toate acestea, Dr. Richard Oakley, director asociat de cercetare și inovare la Alzheimer’s Society, a subliniat că, deși cercetarea a reușit să identifice modificări structurale ale creierului înainte de apariția simptomelor demenței, este nevoie de studii suplimentare „care să includă grupuri diverse de persoane de diferite vârste și etnii pentru a evalua pe deplin beneficiile și limitările acestei tehnici RMN ca instrument de diagnosticare”.

Tara Spires-Jones, FMedSci, președinte al Asociației Britanice de Neuroștiințe și profesor la Institutul de Cercetare a Demenței din Marea Britanie, Universitatea din Edinburgh, a avertizat, de asemenea, asupra unei abordări prudente.

Ea a declarat că, deși acest tip de scanare cerebrală este promițător, „nu este disponibil pe scară largă și nici nu este perfect pentru a prezice cine va dezvolta demență”, potrivit Daily Mail.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel