Din cuprinsul articolului
Cele 194 de ţări membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au decis să prelungească negocierile privind un acord de prevenire a pandemiilor, menit să evite greşelile grave făcute în timpul dezastrului sanitar COVID-19, informează AFP.
De asemenea, acestea au adoptat amendamente la Regulamentul sanitar internaţional (RSI), un cadru obligatoriu din punct de vedere juridic pentru a răspunde la urgenţele de sănătate publică, care şi-a arătat limitele în timpul Covid. Modificările introduc noţiunea de „urgenţă pandemică” şi „mai multă solidaritate şi echitate”, potrivit unui comunicat.
Adunarea Mondială a Sănătăţii (WHA), organul suprem de decizie al OMS, reunit săptămâna trecută la Geneva, „şi-a luat angajamente concrete pentru a finaliza negocierile privind un acord global asupra pandemiilor în termen de cel mult un an”, subliniază OMS, potrivit sursei citate de News.ro.
În pofida câştigurilor şi a apropierii realizate în timpul negocierilor, diferenţele rămase vor fi greu de depăşit, în special în ceea ce priveşte schimbul de know-how şi accesul rapid la mijloacele de combatere a unei noi crize sanitare.
Acces mai bun la tratamente şi bani
Negociatorii au introdus, prin urmare, o „urgenţă pandemică, pentru a declanşa o colaborare internaţională mai eficientă ca răspuns la evenimentele care riscă să devină sau au devenit o pandemie”, se arată în comunicatul de presă al OMS. RSI reformat promite, de asemenea, un acces mai bun la „produse medicale şi la finanţare”.
Modificările creează, de asemenea, structuri care vor permite o mai bună pregătire şi aplicare a reglementărilor în toate ţările. „Experienţa epidemiilor şi pandemiilor, de la Ebola şi Zika la COVID-19 şi Mpox, ne-a arătat că avem nevoie de mecanisme mai bune de supraveghere a sănătăţii publice, de reacţie şi de pregătire în întreaga lume”, a declarat Ashley Bloomfield, copreşedinte al Grupului de lucru pentru modificarea RSI.
Sute de persoane au ieşit duminică în faţa sediului ONU din Geneva pentru a denunţa OMS – şi ceea ce au considerat a fi un atac la adresa suveranităţii statelor – în faţa sediului ONU din Geneva.