Sari la conținut

NU ESTE SUFICIENT SĂ FUMEZI MAI PUȚINE ȚIGĂRI PENTRU A REDUCE EFECTELE NOCIVE CAUZATE DE FUMAT

Fie că este vorba despre politică, schimbările climatice sau medicina modernă, răspândirea dezinformării are un efect dăunător asupra societății. Afirmațiile false, pe lângă faptul că sunt dificil de identificat, creează adesea confuzie și sunt dăunătoare, așa cum sunt și deciziile neinformate.

Material realizat cu susținerea Philip Morris România

Un astfel de mit este acela că, dacă fumezi mai puține țigări, vei reduce efectele nocive cauzate de fumat. Aceasta este o afirmație complet neadevărată – nu există un nivel de consum la care utilizarea țigărilor să fie lipsită de riscuri. Fumatul, chiar și în cantitate mică, poate provoca daune corpului tău, motiv pentru care fumătorii cărora le pasă de sănătatea lor ar trebui să ceară sfaturi și sprijin pentru a renunța complet la tutun și la produsele cu nicotină. Mai simplu spus, singura modalitate de a elimina riscul de efecte nocive este să renunți definitiv la fumat.

În fumul de țigară există peste 6.000 de substanțe chimice, dintre care aproximativ 100 au fost identificate de autoritățile de sănătate publică ca fiind nocive sau potențial nocive. În ceea ce privește fumatul, mulți cred în mod greșit că nicotina prezintă cel mai mare risc pentru sănătate. Însă, deși creează dependență și nu este lipsită de riscuri, nicotina nu este cauza principală a bolilor asociate fumatului, ci nivelurile ridicate de substanțe chimice nocive și potențial nocive din fumul generat de ardere sunt principala cauză a acestor boli. Anumite persoane nu ar trebui să folosească produse care conțin nicotină. Acestea includ femeile însărcinate sau care alăptează și persoanele cu boli cardiovasculare, hipertensiune arterială severă sau diabet. Minorii nu trebuie să folosească sau să aibă acces la produse care conțin tutun sau nicotină.

Fumătorii adulți care nu renunță la fumat ar putea dori să exploreze alternative mai bune la continuarea fumatului. De exemplu, produsele fără fum, fundamentate științific, pot reduce nivelurile de substanțe nocive în comparație cu țigările, având în vedere absența arderii tutunului. 

Separarea faptelor de ficțiune ne ajută să luăm decizii informate în viața noastră. Renunțarea la țigări este un pas pozitiv sub orice formă – cea mai bună alegere pentru fumători este să renunțe complet la țigări și nicotină, dar pentru cei care nu o fac, explorarea opțiunilor fără fum poate reprezenta o alternativă mai bună față de continuarea fumatului.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel