Sari la conținut

Pensionarii care vor primi cei mai mulți bani în plus la pensie după recalculare

pensie
Sursă foto: Biz

Din cuprinsul articolului

Bani în plus la pensie. Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a afirmat marţi, la Iaşi, că recalcularea pensiilor conform noii formule este o prioritate pentru ministerul său.

Referitor la modificarea pragului de 2.000 de lei de la care se aplică impozitul pe pensii, ea a subliniat că această problemă implică și Ministerul Finanţelor.

„În momentul acesta prioritatea noastră este să facem recalcularea după noua formulă în care se ţine cont de punctele de contributivitate, de punctele de stabilitate şi de perioadele de contributivitate neasimilate. Dar în ceea ce priveşte impozitarea pensiilor, această soluţie ţine nu doar de Ministerul Muncii, ţine şi de Ministerul Finanţelor, iar în momentul acesta prioritatea noastră este creşterea pensiilor de la 1 septembrie, datorită recalculării”, a afirmat ministrul Simona Bucura-Oprescu, fiind întrebată de jurnalişti despre modificarea pragului de 2.000 de lei pentru impozitarea pensiilor.

Bani în plus la pensie

Ministrul a subliniat că persoanele cu „stagii de cotizare mai lungi”, adică peste 25 de ani, vor beneficia de creșteri semnificative ale pensiilor. „Legea 363 din 2023 promovează munca și recompensează pe cei care au lucrat mai mult prin punctele de stabilitate. Este clar că cei cu stagii de cotizare mai scurte nu vor avea aceleași avantaje”, a adăugat ministrul Muncii.

De asemenea, ea a fost întrebată dacă, începând din septembrie, vor mai exista în România pensii de 400-500 de lei.

„În acest moment în România nu există pensii de 400-500 de lei. În 2023 am avut pensia minimă, indemnizaţia minimă socială, de 1.125 de lei. În 2024, pensia minimă este de 1.281 de lei. Prin urmare, astăzi nu avem în România niciun pensionar, nicio persoană în sistemul de pensii care să aibă un cuantum mai mic de 1.281 de lei”, a mai răspuns ministrul Muncii.

Premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, a anunțat luni că, începând cu 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, va fi modificat și plafonul de impozitare a pensiilor, care în prezent este de 2.000 de lei.

Întrebat la Realitatea Plus despre analiza impozitării pensiilor care depășesc 2.000 de lei și dacă acestea vor continua să fie impozitate, Ciolacu a explicat: „Cineva a decis, pe baza unor indicatori, ca pensiile ce depășesc 2.000 de lei să fie impozitate. Între timp, costul vieții a crescut și au avut loc anumite indexări, astfel că este necesară o ajustare a acestui plafon în raport cu puterea de cumpărare actuală. Prin urmare, este firesc să modificăm acest prag odată cu recalcularea pensiilor.”

În prezent, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt supuse impozitului. Impozitul de 10% se aplică doar pe suma care depășește 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel