Din cuprinsul articolului
Alimente bogate în colină. De ce colina este atât de importantă pentru sănătatea dumneavoastră și despre alimentele bogate în colină care satisfac nevoile corpului dumneavoastră?
Deși nu este o vitamină sau un mineral, colina joacă un rol vital într-o varietate de funcții ale corpului, de la îmbunătățirea sănătății creierului până la formarea ADN-ului.
Printre alimente bogate in colina se numara cele de origine animala, precum carnea, pestele, produsele lactate si ouale. De asemenea, surse de colina sunt drojdie de bere, germenii proaspeti, arahidele, untul de arahide, vegetalele cu frunze verzi, diverse seminte, taratele de orez, boabele de soia, lecitina, mazarea.
Ce este colina și de ce este importantă pentru sănătate?
Deși nu este clasificată nici ca vitamină, nici ca mineral, colina este un micronutrient solubil în apă care este cel mai frecvent grupat în familia vitaminelor B și este considerat un nutrient esențial pentru sănătate. Colina servește la protejarea celulelor și le ajută să comunice între ele.
Mai mult, este necesar pentru sinteza neurotransmițătorului acetilcolină, care reglează ritmul cardiac, tensiunea arterială și contracția și relaxarea mușchilor, inclusiv a celor care formează tractul gastrointestinal.
Acest neurotransmițător este un jucător major în sistemul nervos, în special în creier, ajutând memoria, starea de spirit, învățarea și concentrarea. Cercetările au legat chiar și colina de o mai bună funcție cognitivă și memorie.
Colina ajută la formarea ADN-ului. De fapt, absența sa este asociată cu modificarea structurii ADN-ului și a cromozomilor, precum și cu modificări ale expresiei genelor. Este, de asemenea, o componentă cheie în formarea vitaminelor B în organism, în special a acidului folic și B12, care sunt esențiale pentru dezvoltarea și metabolismul sănătos.
O altă funcție distinctivă a colinei este de a ajuta ficatul să elimine colesterolul. De fapt, există legături documentate între deficiența de colină și boala ficatului gras. Deși sunt încă necesare cercetări suplimentare pentru a dovedi pe deplin cauza, studiile preliminare au găsit o legătură între obținerea suficientă de colină și reducerea riscului de apariție a bolii Alzheimer.
Care este cantitatea zilnică recomandată?
Organismul poate produce singur cantități mici de colină în ficat, dar această cantitate nu este suficientă pentru a satisface nevoile zilnice optime, așa că trebuie să compensăm prin consumul de alimente bogate în colină.
Mulți oameni nu reușesc să atingă doza zilnică recomandată, care este: 425 miligrame pentru femeile adulte care nu sunt însărcinate 450 de miligrame pentru femeile însărcinate 550 pentru mamele care alăptează 550 pentru bărbați
Alimente bogate în colină
Iată câteva dintre cele mai bune surse alimentare bogate în colină pentru a le include în dieta ta:
- Carnea de pasăre oferă o cantitate semnificativă de colină. Puiul și curcanul sunt opțiuni care nu numai că ne oferă energia de care avem nevoie pentru a trece peste zi, dar lucrează și pentru a construi mușchi și țesuturi sănătoase în tot corpul.
- Ouăle sunt, de asemenea, o sursă excelentă de colină, proteine și vitamina D. Veți găsi aproape 147 mg din acest micronutrient într-un singur ou. Aceasta înseamnă că omleta preferată cu trei ouă vă va ajuta să vă îndepliniți cota zilnică de mașină. Gălbenușul de ou are cea mai mare concentrație din acest nutrient.
- Varza de Bruxelles, varza kale, broccoli sau conopida furnizează o mulțime de fibre, vitamine, minerale și, bineînțeles, colină. Broccoli este una dintre cele mai bune surse de colină. Leguminoase Leguminoasele, cum ar fi fasolea, mazărea, năutul și lintea, conțin nu numai proteine vegetale, ci și fibre și colină. Și când vine vorba de colină, mazărea este în fruntea listei.
- Deși această legumă cu amidon are adesea o reputație proastă, cartofii sunt o sursă super de nutrienți precum fibre, potasiu, vitamine și, desigur, colină. Un cartof copt mare oferă aproximativ 45 mg de colină. Dacă faceți piure de cartofi, salată de cartofi, cartofi prăjiți sau cartofi copți, gătiți-i fără coajă, deoarece conțin majoritatea nutrienților, potrivit Actualno.