Din cuprinsul articolului
Oamenii de știință din Marea Britanie reiterează într-un nou studiu publicat în revista The Lancet că fluctuațiile de temperatură afectează sănătatea creierului.
Potrivit specialiştilor, schimbările climatice pot provoca deteriorarea bunăstării emoționale și agravarea bolilor neurologice, inclusiv a demenței, depresiei și accidentele vasculare cerebrale.
Experții au studiat 332 de rapoarte medicale publicate între perioada 1968 și 2023 și au descoperit că orice schimbare climatică, inclusiv fluctuațiile de temperatură, pot afecta sănătatea creierului. În același timp, schimbările de temperatură pe perioada nopţii sunt cele mai periculoase, deoarece somnul este perturbat.
Potrivit experților, schimbările climatice duc la o deteriorare a stării persoanelor care suferă de 19 boli neurologice – accident vascular cerebral, migrenă, boala Alzheimer, epilepsie, scleroză multiplă, depresie și schizofrenie.
În cele mai multe cazuri, pacienții experimentează o agravare a simptomelor, ceea ce poate duce la deces, avertizează oamenii de știință. Potrivit acestora, atunci când creierul nu funcționează corect, capacitatea sa de termoreglare este afectată, așadar este necesar să se mențină un interval de temperatură relativ de limitat, transmite sursa citată de rador.ro.
55 de milioane de persoane suferă oficial de demență
Potrivit statisticilor OMS, peste 55 de milioane de persoane din întreaga lume suferă oficial de demență. De altfel, se estimează că numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla până în 2050, ajungând la 153 de milioane, iar experţii au declarat că aceasta reprezintă o ameninţare în creştere rapidă pentru viitoarele sisteme de sănătate şi de asistenţă socială.