Sari la conținut

Encefalita autoimună limbică

Encefalita limbică
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Cauza si tratament pentru encefalită

Encefalita limbică. Este o formă de encefalită care afectează, în principal, lobul temporal al creierului, unde se găsesc structurale limbice. Este o afecțiune rară și este caracterizată de inflamația acestor structuri, care pot provoca o varietate de simptome, cum ar fi schimbări de dispoziție, pierderi de memorie, halucina și conv.

Sindroamele paraneoplazice ale sistemului nervos se produc când sistemul imunitar atacă de asemenea părți ale creierului, măduvei spinării, nervilor periferici sau mușchilor.

Leziuni de la nivelul sistemului nervos

Uneori, leziunile de la nivelul sistemului nervos sunt reversibile prin terapie anticancerigenă și imunosupresoare. Există însă riscul de a se ajunge la degradarea gravă și ireversibilă a sistemului nervos. Tratamentul poate preveni alte deteriorări ale creierului, reduce din simptome și oferi o calitate a vieții mai ridicată pentru pacient.

Encefalita limbică. Simptome

bolnav
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Simptomele pot fi: modificări ale personalității, modificări ale stării de spirit, pierderi de memorie, convulsii sau halucinații.

Encefalita limbică. Cauze

Encefalita limbică și alte forme de sindroame paraneoplazice nu sunt cauzate de celulele cancerigene care afectează direct funcționarea sistemului nervos, de metastaze sau de alte complicații precum infecții sau efecte secundare ale tratamentului anticancerigen. În schimb, se produc ca urmare a supra-activării sistemului imunitar. Se consideră că sindroamele paraneoplazice sunt cauzate de anticorpi și de celulele albe ale sângelui (celulele T) care, în loc să atace doar celulele cancerigene, atacă de asemenea celulele normale ale sistemului nervos și conduc la tulburări neurologice.

Encefalita limbică. Factori de risc

O formă de cancer, dar cel mai adesea cancer pulmonar, mamar, ovarian sau al sistemului limfatic.

Ce ai de făcut în vederea consultației inițiale:

  • Întreabă atunci când faci programarea dacă există unele restricții, de exemplu alimentare;
  • Notează pe o foaie de hârtie toate simptomele pe care le-ai observat
    întocmește o listă cu medicamentele pe care le iei, inclusiv vitamine sau suplimente alimentare;
  • Nu uita să menționezi orice incident recent survenit în viața ta, potrivit libertateapentrufemei.ro.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel