Sari la conținut

Biblia avea dreptate: o descoperire arheologică confirmă faptele istorice cu ajutorul datării cu radiocarbon

Biblie
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Pilda miloșteniei

Cercetările efectuate de Autoritatea Israeliană pentru Antichități (IAA), în colaborare cu Universitatea din Tel Aviv și Institutul de Științe Weizmann, au reușit să stabilească o cronologie absolută a Ierusalimului în perioada în care a fost capitala Regatului lui Iuda.

Acest lucru a fost realizat prin utilizarea unor tehnici avansate de datare cu radiocarbon, care au permis analiza precisă a 100 de mostre de material organic.

Descoperirile, publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, reprezintă un progres fără precedent în înțelegerea istoriei epocii de fier a Israelului.

Ceea ce este cel mai remarcabil la această descoperire este capacitatea sa de a confirma cu o acuratețe remarcabilă evenimentele descrise în textele antice, inclusiv în Biblie.

Ierusalimul s-a extins înainte de exilul asirian, arată noi descoperiri

Mult timp s-a crezut că extinderea Ierusalimului spre Muntele Sion s-a datorat în primul rând sosirii refugiaților din Regatul lui Israel după exilul asirian din secolul al VIII-lea î.Hr. Cu toate acestea, descoperiri arheologice recente contestă această narațiune.

Prin analiza a 103 date de radiocarbon din cinci situri cheie de excavare din Ierusalim în Evul Mediu, oamenii de știință au stabilit că acest fenomen a avut loc, de fapt, în jurul secolului al IX-lea î.Hr.

Studiul acoperă o perioadă de aproape 700 de ani, de la aproximativ 1200 î.Hr. înainte de domniile lui David și Solomon, până la distrugerea Ierusalimului de către babilonieni în 586 î.Hr.

Un nou capitol din istoria Ierusalimului

Joe Uziel, un expert al Autorității Israeliene pentru Antichități, a explicat că zidul din Cetatea lui David a fost construit după marele cutremur din Ierusalim din timpul domniei lui Ozia.

Cartea a doua a Cronicilor din Vechiul Testament afirmă într-unul dintre pasajele biblice: „Ozia a construit și el turnuri în Ierusalim, la poarta de la colț, la intrarea în vale și la colțul de intrare al zidului, și le-a fortificat”.

Cercetătorii au reușit, de asemenea, să stabilească date pentru o perioadă antică cunoscută sub numele de „Platoul Hallstatt”, între anii 770-420 î.Hr.

Descoperirile recente au scos la iveală dovezi ale așezării Ierusalimului între secolele al XII-lea și al X-lea î.Hr., precum și ale expansiunii spre vest a orașului în secolul al IX-lea î.Hr. spre Muntele Sion, cu o sută de ani înainte de exilul asirian.

Într-o declarație, Autoritatea Israeliană pentru Antichități (IAA) a declarat că, după 100 de ani de cercetări arheologice, apare o descriere detaliată a Ierusalimului din timpul Regatului lui Iuda.

„Noile cercetări demonstrează că expansiunea Ierusalimului a rezultat din creșterea internă a populației iudaice și din stabilirea sistemelor politice și economice”, a declarat Yuval Gadot de la Universitatea din Tel Aviv în comunicat.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel