Din cuprinsul articolului
Cofeina este revigorantă și stimulantă pentru sistemul nervos central. Este unul dintre cele mai consumate substanțe psihotrope din lume și este adesea folosită pentru a reduce oboseala, îmbunătăți concentrarea și starea de alertă.
Cafeaua este bogată în substanțe care pot ajuta la protejarea împotriva afecțiunilor care sunt mai frecvente în rândul femeilor, inclusiv boala Alzheimer și bolile de inimă, spun experții în nutriție de la Johns, Școala de Medicină Hopkins.
Studii despre consumatorii de cafea
Potrivit cercetărilor recente, băutorii de cafea sunt mai puțin susceptibili de a fi afectați de unele dintre principalele cauze de deces, în special în rândul femeilor: bolile coronariene, accidentul vascular cerebral, diabetul și bolile de rinichi. Corpul absorbe mai bine glucoza (sau zahărul). Această teorie stă în spatele studiilor care au descoperit că persoanele care beau mai multă cafea au mai puține șanse de a dezvolta diabet de tip 2.
Cofeina poate reduce probabilitatea de a dezvolta boala Parkinson
Una sau două căni de cafea pe zi poate ajuta la prevenirea insuficienței cardiace, atunci când o inimă slăbită are dificultăți în a pompa suficient sânge în organism. Cofeina nu numai că reduce probabilitatea de a dezvolta boala Parkinson, dar poate ajuta și persoanele cu această boală să-și controleze mai bine mișcările. Atât cafeaua obișnuită, cât și cea decofeinizată par să aibă un efect protector asupra ficatului. Cercetările arată că oamenii care beau cafea au mai multe șanse să aibă niveluri ale enzimelor hepatice în limite sănătoase decât cei care nu beau băutura aromatică.
Una din 23 de femei dezvoltă cancer de colon. Dar cercetătorii au descoperit că persoanele care au băut cafea – decofeinizată sau obișnuită – au 26% mai puține șanse de a face cancer de colon.
Aproape două treimi dintre americanii care trăiesc cu boala Alzheimer sunt femei. Dar cofeina din două căni de cafea poate oferi o protecție semnificativă împotriva dezvoltării acestei boli. Cercetătorii au descoperit că femeile în vârstă de 65 de ani și peste care beau două până la trei căni de cafea pe zi aveau mai puține șanse de a dezvolta demență în general. Pentru femei, consumul de cel puțin o ceașcă de cafea pe zi este asociat cu un risc redus de accident vascular cerebral, a patra cauză de deces pentru femei.