Sari la conținut

Cum se recalculează pensiile. CNNP a publicat procedura exactă

pensie
Sursă foto:arhiva Doctorul Zilei

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a emis formularele pentru recalcularea pensiilor, care va avea loc în toamnă, aceste patru documente fiind deja publicate în Monitorul Oficial.

Conform ordinului emis, deciziile de recalculare sunt emise în două copii, fiecare conținând în mod clar numele și prenumele directorului executiv sau, după caz, ale directorului executiv adjunct al Direcției stabiliri și plăți prestații sau ale șefului casei locale. Un exemplar va fi transmis beneficiarului, în timp ce cel de-al doilea va fi arhivat în dosarul de pensie.

În recalcularea conform noii legi a pensiilor, se vor lua în considerare următoarele aspecte:

  • Stagiul de cotizare contributiv;
  • Stagiul de cotizare necontributiv;
  • Stagiul asimilat (necontributiv);
  • Stagiul în cadrul sistemului neintegrat (se referă la legile din 2004, 2001 și 2000, care reglementează pensiile polițiștilor, militariilor și avocaților);
  • Stagiul de cotizare contributiv pentru care se acordă puncte de stabilitate.

În ceea ce privește numărul de puncte de stabilitate, acesta este acordat pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani de contribuție.

Astfel, numărul total de puncte realizate la 1 septembrie 2024 reprezintă suma punctajelor anuale realizate până la 31 august 2024, la care se adaugă numărul de puncte de stabilitate.

În evaluarea pensiei, se va lua în considerare valoarea punctului de referință, stabilită la 81 de lei. În cazul în care recalcularea determină o sumă mai mică pentru pensie, acest lucru va fi menționat în decizie, însă nivelul anterior al pensiei va fi menținut în plată.

Acordarea punctelor suplimentare are loc în următoarele moduri:

  • 0,50 puncte pentru fiecare an de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani;
  • 0,75 puncte pentru fiecare an de cotizare contributiv realizat peste 30 de ani;
  • un punct pentru fiecare an de cotizare contributiv realizat peste 35 de ani. De asemenea, se acordă puncte proporțional și pentru fracțiunile de an.

Aceste puncte reprezintă un stimulent pentru prelungirea carierei profesionale și sunt acordate în cadrul stagiilor de cotizare contributive.

Numărul de puncte de stabilitate nu se acordă pentru perioadele în care se primesc pensii din sistemul public sau, după caz, pensii de serviciu, conform unor legi speciale, cu venituri asigurate conform legislației în vigoare.

Cu cât vor crește pensiile. Exemplu de calcul

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a explicat pentru „Adevărul” că în calculul pensiei sunt luate în considerare trei aspecte: perioada de contributivitate, punctele de stabilitate și perioadele necontributive, care sunt exact perioadele asimilate vechimii, dar pentru care nu s-au plătit contribuții la sistemul public de pensii. Pentru aceste perioade asimilate vechimii – stagiul militar, facultatea la zi și șomajul -, pentru fiecare an se acordă 0,25 puncte.

Astfel, el a explicat că această pensie a acumulat pe contributivitate 40 de puncte, la care se adaugă punctele de stabilitate.

„Pe lângă cele 40 de puncte pe care le-a acumulat calculând această pensie exclusiv pe contributivitate o să adunăm și acele puncte de stabilitate”, a spus Daniel Baciu.

Șeful Casei de Pensii a explicat că între 25 și 30 de ani de contributivitate se dau câte 0,5 puncte de stabilitate pentru fiecare an. 0,5 se înmulțește cu fiecare din cei 5 ani, iar rezultatul este 2,5 puncte.

Apoi urmează perioada între 30 și 35 de ani, unde se acordă 0,75 de puncte pentru fiecare an. Astfel, avem 3,75 de puncte de stabilitate pentru această perioadă.

După 35 de ani de contributivitate, se ia în calcul un un punct de stabilitate pentru fiecare an. Așadar, respectivul pensionar, cu 36 de ani de contributivitate, va mai primi încă un punct de stabilitate.

Conform calculelor prezentate de președintele Casei de Pensii, după cumularea punctelor contributive cu cele de stabilitate, numărul total de puncte va fi, de la 1 septembrie 2024, de 49,67296.

„Dacă adunăm aceste puncte de stabilitate dau 9,5 puncte de stabilitate. Total puncte contributive calculate efectiv pe principiul de contributivitate 40,17296 la care se adaugă și cele 9,5 puncte de stabilitate, rezultă 49,67296 acesta este numărul total de puncte prevăzut de legea 360/2023”, a menționat Baciu.

Drept urmare, în urma recalculării pensiei, pensionarul nostur va încasa, de la 1 septembrie 2024, suma de 4.024 de lei.

În condițiile în care pensia pe care o încasează acum este 2.634 de lei, în septembrie va beneficia de o creștere de 65%.

„Acest număr total de puncte se înmulțește cu valoarea punctului de referință care va avea valoarea de 81 începând cu 1 septembrie 2024, și ne dă 4.024 de lei. Pensia lui actuală în plată este de 2.634 de lei. Va fi o creștere de 65%”, a subliniat Daniel Baciu.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel