Din cuprinsul articolului
Românii au strâns o sumă record la Pilonul II de pensii.Românii au reușit să acumuleze peste 135 de miliarde de lei în conturile personale de pensii de la Pilonul II.
În comparație cu anul 2023, sumele virate lunar au crescut cu 50%, iar administratorii fondurilor de pensii prevăd o creștere și în acest an. Dacă în 2023 un român vira în medie 270 de lei lunar, acum această sumă ar putea depăși 350 de lei.
Peste 8 milioane de români care contribuie la Pilonul II de pensii au acumulat această sumă record în conturile personale: peste 135 de miliarde de lei. Suma virată lunar către Pilonul II a crescut cu 50% față de anul anterior și s-a dublat față de anul 2020.
Câți bani au românii la Pilonul II de pensii
Într-un cont mediu de pensie Pilon II, acumulăm în prezent aproximativ 17.000 de lei. Pentru cei care au avut un stagiu complet de cotizare în cei 16 ani de când există aceste fonduri de pensii private obligatorii, suma acumulată este de aproximativ trei ori mai mare, aproape 50.000 de lei. În mod general, aproximativ 72% din aceste sume reprezintă banii virați din salariu, adică contribuția în sine, în timp ce restul de 28% provine din câștigurile generate din investițiile făcute de administratorii de pensii private.
În 2023, media contribuției lunare era de 270 de lei, iar pentru acest an, este posibil ca aceasta să depășească 350 de lei, o creștere de 30%, conform declarațiilor administratorilor fondurilor de pensii. Această creștere se datorează faptului că, începând din acest an, cotizația plătită de angajați către pilonul II a crescut la 4,75%, de la 3,75% din salariul brut, iar sumele acumulate sunt amplificate de investițiile realizate de administratorii fondurilor de pensii.
Specialiștii subliniază că, cu cât perioada de economisire este mai lungă, cu atât câștigul potențial este mai mare.
Daniela Maior, specialist în investiții, atrage atenția că mulți tineri tind să nu se gândească la pensie, preferând să cheltuie banii pe alte lucruri, cum ar fi vacanțe sau achiziționarea de produse de lux. Cu toate acestea, chiar și o sumă mică economisită lunar poate aduna, prin investiții, în timp.
Cu afli câți bani ai în cont
Pentru cei curioși să afle cât de mult ar putea acumula, există platforme online care oferă simulări personalizate.
George Moț, fondatorul unei astfel de platforme, a oferit un exemplu, pentru stirileprotv: un tânăr de 24 de ani care începe să economisească în sistemul de pensii private Pilon 2 și are un salariu mediu, cu o creștere salarială anuală de 3%, ar putea ajunge să acumuleze aproximativ 2 milioane de lei în contul său de pensie privată Pilon 2.
Informații despre contul personal pot fi obținute de pe site-ul fondului de pensii private obligatorii la care este afiliat fiecare, precum și din scrisoarea anuală trimisă, care este distribuită chiar în această lună.
Adrian Codârlașu, vicepreședinte al Asociației Analistilor, subliniază importanța evaluării performanței fondurilor de pensii în contextul schimbărilor economice continue. „Când analizăm performanța unui fond de pensii, trebuie să avem în vedere că mediul economic se modifică constant, iar aceste fonduri trebuie să obțină randament indiferent de tipul de economie. Este important să privim pe o perioadă de cel puțin 5 ani – cum s-a comportat fondul respectiv, ce rezultat net a obținut pentru beneficiar, deoarece economia este supusă fluctuațiilor”.
În cei 16 ani de existență a Pilonului II, randamentul mediu al celor 7 fonduri de pensii a fost de 8%, dublu față de media inflației.