Din cuprinsul articolului
Înlocuitorul de zahăr E961 din industrie poate avea un „efect toxic asupra sănătății”, potrivit unui studiu care a descoperit că îndulcitorul este capabil să dăuneze bacteriilor intestinale
Un îndulcitor utilizat în prăjituri, băuturi răcoritoare și gumă de mestecat poate dăuna grav sănătății oamenilor prin slăbirea intestinului, potrivit unui nou studiu.
Consumul chiar și a unei cantități mici de îndulcitor neotame poate duce la apariția sindromului intestinului iritabil, a rezistenței la insulină și chiar a septicemiei, o afecțiune care ucide anual aproximativ 40.000 de persoane în Marea Britanie.
Cercetătorii au subliniat faptul că unii îndulcitori din noua generație care dau produselor alimentare un gust foarte dulce pot avea un „efect toxic” asupra sănătății.
Dr. Havovi Chichger , autorul principal al studiului, a declarat că, deși îndulcitorii ar putea fi o alternativă mai sănătoasă la zahăr, unii ar putea dăuna consumatorilor, sublinează The Guardian.
Îndulcitorul Neotame: un real pericol pentru sănătate
Neotame a fost dezvoltat în 2002 ca înlocuitor al aspartamului, un îndulcitor care a stârnit îngrijorări, și a devenit utilizat pe scară largă în ultimii ani în băuturile și produsele alimentare vândute în Marea Britanie. Acesta este adesea menționat ca E961 pe lista de ingrediente de pe etichetele produselor.
Chichger, profesor asociat la Universitatea Anglia Ruskin, și coautorul studiului, Dr. Aparna Shil, de la Universitatea Jahangirnagar, din Bangladesh, au declarat că neotame reprezintă o amenințare pentru sănătate, deoarece ar putea afecta intestinul prin îmbolnăvirea „bacteriilor bune” și invadarea peretelui intestinal. În acest proces, acest lucru ar putea duce la îmbolnăvire, deoarece bariera epitelială, o parte a peretelui intestinal, s-ar putea rupe.
Aceștia și-au publicat descoperirile, despre care au spus că sunt primele care arată că neotame poate avea acest impact dăunător asupra bacteriilor intestinale sănătoase, în revista medicală Frontiers in Nutrition.
Cercetări anterioare, inclusiv cele efectuate de Chichger, au constatat că și alți îndulcitori comuni – cum ar fi zaharina, sucraloza și aspartamul – pot avea acest efect dăunător.