Din cuprinsul articolului
Cancerul ovarian este cel mai letal dintre cancerele feminine. Ratele de supraviețuire sunt scăzute, incidența și mortalitatea sunt în creștere peste tot în lume, dar cu rate disproporționat mai mari în țările cu venituri medii și mici.
În România, 1.800 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer ovarian și mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala.
Global Cancer Observatory atrage atenția că fenomenul este îngrijorător și că nu se schimbă nimic, până în 2040, 4 milioane de femei vor fi răpuse de cancer ovarian.
Dr. Dragoș Median: Șansele de a depista cancerul ovarian în stadiu precoce sunt relativ mici
De aceea, pe 8 mai, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului ovarian, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer trimite un mesaj de speranță – Nicio
femeie fără ajutor în fața cancerului ovarian!
„Există o perioadă bună în momentul acesta în tratamentul cancerului ovarian. Doctorii au înțeles că trebuie să lucreze într-o echipă și lucrul acesta se întâmplă.
Față de ce se întâmpla în urmă cu 10 ani, acum există o colaborare mult mai bună între membrii echipei: chirurgul, anatomo-patologul, oncologul, imagistul, psihologul și geneticianul clinic care pot susține pacienta cu empatie și profesionalism.
E și o chestiune de noroc, e posibil ca boala să fie diagnosticată în stadiu incipient, dar în egală măsură ea poate fi depistată într-un grad avansat. Șansele de a depista acest tip de cancer la un stadiu precoce sunt relativ mici.
Pentru un oncolog este dificil să spună ce se va întâmpla cu omul din fața lui. E foarte greu să traduci statisticile, graficele pentru un individ. Nu știi care dintre punctele care formează graficul de supraviețuire este omul din fața ta, de aceea monitorizarea bolii este important.” spune dr. Dragoș Median, medic primar oncolog.
Controalele de rutină periodice sunt esențiale
Cezar Irimia, președintele FABC, a atras atenția că România abia reușește să asigure serviciile medicale de bază, în timp ce restul țărilor europene se concentrează în special pe prevenția cancerelor.
„Șansele de supraviețuire cresc cu cât cancerul este diagnosticat mai devreme, de aceea, controalele de rutină periodice sunt esențiale. Mai ales când aveți rude care au suferit de cancer ovarian sau de cancer de sân. Dacă simptomele au apărut deja, cancerul ovarian nu mai este într-un stadiu incipient.
În fiecare an pierdem 67% dintre cazurile diagnosticate. Cea mai importantă este vizita repetată, anuală sau când este nevoie la medic. Nu poate fi vorba despre un screening punctual în cancerul ovarian.
În timp ce restul țărilor europene se concentrează pe inițiative menite să îmbunătățească bunăstarea fizică și psihologică a pacienților cu cancer, asigurându-se că nevoile lor complexe sunt satisfăcute cu empatie și expertiză, România regresează în ceea ce privește accesul la tratamentul potrivit, pentru pacientul potrivit.
În timp ce restul țărilor europene se concentrează pe prevenția cancerelor și pe depistarea timpurie a acestora, în faze incipiente, și pe tratarea cu medicamente inovatoare cu intenție curativă, România abia reușește să asigure accesul la chimioterapie și servicii medicale de bază”, spune Cezar Irimia, președintele FABC.
5 lucruri pe care ar trebui să le știe orice femeie despre cancerul ovarian
1. Testul Babeș Papanicolau nu detectează cancerul ovarian.
2. Cancerul ovarian este adesea depistat într-un stadiu avansat.
3. Cu cât se pune un diagnostic mai precoce, cu atât șansele de tratare sunt mai mari.
4. Cunoașterea simptomelor ajută la o diagnosticare mai rapidă. Simptomele cele mai frecvente sunt:
- balonare,
- senzație de sațietate instalată rapid,
- tulburări digestive,
- durere la nivelul abdomenului și zonei pelviene,
- nevoie frecventă de a urina,
- sângerări vaginale,
- creștere în volum a abdomenului,
- edeme (vânătăi) la nivelul picioarelor,
- oboseală extremă.
5. Testele genetice specifice pot oferi șansa pacientelor de a beneficia de un tratament țintit și pot îmbunătăți șansele de supraviețuire și calitate a vieții.