Din cuprinsul articolului
Cancerul de ochi sau cancerul ocular este o afectiune rara, dar grava, care implica formarea celulelor canceroase in diverse structuri ale ochiului. Ochii sunt organul principal al vederii, iar fiecare componenta a acestora are o functie specifica in procesul de vedere.
Pe langa raritatea sa, cancerul de ochi se manifesta in diverse forme. Melanomul ocular este cel mai frecvent, incepand in celulele care produc pigmentul melanina din ochi.
Retinoblastomul este un alt tip de cancer ocular, care afecteaza retina. Carcinomul cu celule scuamoase se dezvolta in conjunctiva, iar limfomul ocular are originea in tesutul limfatic din ochi.
Cancerul ocular reprezinta o mica fractiune din totalul cazurilor de cancer. Cu toate acestea, importanta intelegerii acestei afectiuni nu trebuie subestimata, deoarece diagnosticul si tratamentul precoce pot imbunatati semnificativ rezultatele pentru majoritatea pacientilor.
Simptome cancer de ochi
Simptomele cancerului de ochi se pot manifesta în mod diferit și pot să nu fie vizibile imediat. Un prim indiciu ar putea fi un ochi bombat.
Un alt simptom, care ar trebui să evoce în mod firesc prudență, include pierderea totală sau parțială a vederii, însoțită ocazional de durere la nivelul ochiului sau în jurul acestuia, deși aceasta din urmă este observată mai rar.
O umflătură palidă și proeminentă pe suprafața ochiului, în special pe conjunctivă sau pe cornee, ar putea fi, de asemenea, semnificativă. Simptomele pot include, de asemenea, vedere încețoșată, modificări ale aspectului ochiului, o umflătură pe pleoape sau în jurul ochiului și observarea de pete, sclipiri de lumină sau linii ondulate.
Alte semne care indică o tumoare în creștere includ pierderea vederii periferice – capacitatea de a vedea în lateral, păstrând în același timp capacitatea de a vedea direct în față.
De asemenea, pacienții ar putea observa o pată întunecată în creștere pe irisul lor. Simptome precum iritarea ochilor, roșeața sau conjunctivita cronică ar putea fi, de asemenea, semne de cancer la ochi.
Diagnosticare
În cazul în care pacienții observă oricare dintre simptomele de mai sus, trebuie să consulte imediat un medic de familie sau un optometrist. Cancer Research UK (CRUK) recomandă monitorizarea și urmărirea atentă a tuturor simptomelor, inclusiv a momentului în care acestea se manifestă și a frecvenței lor.
Mai mult, este esențial să se ia în considerare factorii care pot influența intensitatea simptomelor, atât în ceea ce privește agravarea, cât și ameliorarea lor. Aceste informații pot fi un ajutor util pentru diagnosticare, permițându-i medicului să determine cu exactitate cauzele potențiale ale afecțiunii.
Detectarea primară a acestor simptome și consultarea promptă a unui oftalmolog este vitală pentru un tratament eficient al cancerului de ochi.