Sari la conținut

1 din 8 bărbați se confruntă cu cancerul de prostată. Ignorarea acestui tip de durere poate fi fatal

simptome cancer de prostată
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
simptome alarmante in cancerul de prostata

Durerea sau alt disconfort în zona inghinală poate însemna cancer de prostată, o afecțiune care, în mod frecvent, nu este diagnosticată din cauza lipsei de cunoștințe despre simptomele sale tipice.

În afară de durerile lombare, fiți atenți și la următoarele simptome: urinare frecventă (mai ales noaptea), dificultăți în începerea sau oprirea urinării, flux urinar slab, senzația de golire incompletă a vezicii urinare, prezența sângelui în urină sau în spermă, dureri în zona inghinală, pierdere bruscă în greutate sau pierderea poftei de mâncare.

Diagnosticarea precoce: Cheia unui tratament eficient

Dr. Vithlani subliniază importanța diagnosticării precoce a cancerului de prostată. Stadiul inițial al bolii progresează adesea fără simptome evidente. Abia atunci când tumora crește suficient de mult pentru a exercita presiune asupra structurilor învecinate, cum ar fi tractul urinar sau oasele pelviene, simptomele devin mai evidente.

cancer de prosatată
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Medicii îi îndeamnă pe bărbați să se supună unor controale regulate la medicul de familie, chiar dacă nu prezintă simptome îngrijorătoare. De asemenea, se recomandă ca bărbații din grupele cu risc ridicat, cum ar fi cei cu antecedente familiale de cancer, să efectueze examinări ale prostatei la fiecare doi ani.

Probabilitatea ca acești bărbați să dezvolte acest tip de cancer este de 2-3 ori mai mare decât în cazul persoanelor care nu au astfel de antecedente familiale.

Cancerul de prostată în rândul bărbaților tineri

Cancerul de prostată nu afectează doar bărbații de peste 55 de ani – rata de diagnosticare în rândul bărbaților tineri aproape s-a dublat în ultimii 20 de ani.

Îngrijorător este faptul că, la pacienții tineri, cancerul de prostată poate progresa mai agresiv. Acest lucru necesită o atenție clinică deosebită și o mai mare conștientizare a posibilității apariției bolii în rândul potențialilor pacienți.

Screening pentru cancerul de prostată

cancer de prostata
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Bărbaților cu vârsta peste 50 de ani li se recomandă consult urologic anual, cu examinare clinică (tușeu rectal), completată de investigații paraclinice precum: dozarea PSA (antigenul specific prostatic), Free PSA, analiza urinei și examinarea ecografică a aparatului urinar (rinichi, vezică, prostată), mai ales dacă sunt prezenți anumiți factori de risc, precum istoricul familial.

PSA este cel mai utilizat marker în evaluarea cancerului de prostată, atât în scop diagnostic, cât și pentru monitorizarea evoluției bolii. PSA, adică antigenul specific prostatic, este o proteină esențială a plasmei seminale, sintetizată exclusiv de prostată, sub controlul hormonilor androgeni (testosteron, dihidrotestosteron).

În mod normal, PSA este prezent în ser în concentrații reduse, iar atunci când se produce alterarea structurii prostatei, valorile PSA în sânge cresc. Acest test este aproape în exclusivitate asociat cu afecțiunile prostatei, valori crescute fiind întâlnite în adenomul de prostată, prostatita acută sau cronică și în cancerul de prostată.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel