Sari la conținut

Nou proiect de lege: reducerea vârstei de pensionare

pensie
Sursă foto: Biz

Reducerea vârstei de pensionare. Autoritățile sunt în proces de elaborare a unei inițiative menite să sprijine femeile care au dat naștere și au crescut mai mulți copii. Dacă această prevedere va fi aprobată, femeile vor avea posibilitatea de a ieși la pensie mai devreme.

Conform proiectului, noua măsură nu se aplică doar celor care au realizat stagiul complet de cotizare, ci și mamelor care au realizat stagiul minim de cotizare și au crescut copii până la vârsta de cel puțin 16 ani. Legea nouă privind pensiile este programată să intre în vigoare începând cu 1 septembrie 2024.

Reducerea vârstei de pensionare pentru unele femei

Un număr de parlamentari de la PNL au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea articolului 51 alineatul (1) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. Inițiativa legislativă propune că femeile să poată ieși la pensie mai devreme, în funcție de numărul de copii pe care i-au avut. Astfel, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare contributivă și au crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare după cum urmează: pentru un copil – cu un an, pentru doi copii – cu un an și șase luni, pentru trei copii – cu doi ani, pentru patru copii – cu doi ani și șase luni, pentru cinci copii – cu trei ani, iar pentru șase copii sau mai mulți – cu trei ani și șase luni.

Potrivit propunerii legislative a Partidului Național Liberal, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare contributivă și au crescut copii până la vârsta de 16 ani vor beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare în următorul mod: pentru un copil – cu un an, pentru doi copii – cu un an și șase luni, pentru trei copii – cu doi ani, pentru patru copii – cu doi ani și șase luni, pentru cinci copii – cu trei ani, iar pentru șase copii sau mai mulți – cu trei ani și șase luni.

„Propunem ca reducerea vârstei standart de pensionar cu un anumit număr de ani/luni să beneficieze femeile care au realizat stagiu minim de cotizare, deoarece acesta reprezintă perioada minimă de timp prevăzută de prezenta lege în care asiguraţii au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limita de vârstă. De asemenea, aritmetic vorbind, pentru o mamă cu 304 sau mai mulţi copii, este dificil de realizat stagiul complet contributiv! Practic pentru mamele cu mulţi copii, norma nu este aplicabilă. Suplimentar, propunem modificarea numărului de ani/luni pentru reducerea vârstei standard de pensionare, acestea fiind majorate cu 6 luni. Măsura nu are impact bugetar pe termen scurt, dar are impact pozitiv asupra dinamicii demografice a României”, arată expunerea de motive a proiectului de lege.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel