Sari la conținut

Legumele pe care trebuie să le consumi OBLIGATORIU la masa de Paște. Medic: „Detoxifică ficatul”

Sursă foto: Adobe

Mesele de sărbători sunt pline de bucate tradiționale, însă doua legume nu ar trebui să lipsească niciodată de la masă. Aceastea ajută la detoxifierea organismului, ajută la digeste, reprezentând chiar un avantaj în procesul de pierdere a kilogramelor acumulate de sărbători.

Astfel, lângă celebrul drob de miel, usturoiul verde și ceapa verde pot avea un loc special. Mihaela Bilic a explicat și de ce e bine să mănânci aceste legume de Paște, dar și cum acționează asupra organismului.

Usturoiul, spre exemplu, e considerat un antibiotic natural. Totodată, el poate ajuta la detoxifiere într-un mod cât se poate de natural. Iar beneficiile nu se opresc doar aici, adaugă nutriționistul.

„În meniul de Paște trebuie să includeți stufatul, acea tocană pe bază de ceapă și usturoi verde. E momentul din an în care e bine să consumăm verdețuri din belșug, pe post de alimente, nu de condimente!

Dacă digestia ne permite și cei din jur nu protestează, n-ar fi rău să mâncăm mai des și ceapă și usturoi.

Ele conțin compușii cu sulf care se activează în ficat și îl detoxifică. La nivelul sistemului cardiovascular fluidizează sângele, scad tensiunea arterială, nivelul de colesterol și, implicit, riscul de boli cardiovascular. Dintotdeauna usturoiul a fost considerat un antibiotic natural, alicina din structura lui acționează pe bacteriile și ciupercile nocive pentru organism”, a declarat Mihaela Bilic.

Ceapa verde întinerește ficatul
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Beneficiile pentru sănătate ale cepei verzi

1. Reduce greutatea

Cercetătorii analizează numeroșii antioxidanți și substanțe chimice bioactive care se găsesc în ceapă. Până în prezent, studiile lor arată că antioxidanții găsiți în ceapa verde pot ajuta la scăderea obezității.

În realitate, ei demonstrează o legătură între ceapa verde și capacitatea de a preveni boli grave, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul.

2. Reduce riscul de cancer

Conform cercetărilor, consumul de legume precum ceapa verde și usturoiul a fost legat de un risc mai mic de mielom, cancer gastric, colorectal, endometrial, pulmonar și de prostată.

În plus, pentru că aceste legume fac parte din familia Allium, ele au și alte câteva avantaje.

3. Promovează densitatea osoasă

Organismul nostru obține suficientă vitamina K pentru o zi prin consumul sănătos de ceapă verde pe zi, ceea ce este excelent pentru tulburările gastrointestinale.

În plus, această vitamină este esențială pentru coagularea sângelui, precum și pentru sănătatea oaselor, iar studiile au legat ceapa de o incidență mai mică a osteoporozei.

4. Vindecă durerile de gât

Tăiați partea albă a cepei verzi în bucăți. Puneți-o într-o pungă de pânză și fierbeți-o pentru compresie la cald. De asemenea, poți amesteca ceapa verde cu puțin ghimbir mărunțit și sare. Apoi, înfășoară o pânză sau un tifon în jurul pungii fierbinți și pune-o pe gât, pe piept, pe tălpi, pe palme, pe spate și la subraț. Aceasta favorizează transpirația, reducând în același timp căldura și durerile. Această metodă a fost folosită încă din Evul Mediu și este la fel de eficientă ca și plasturii comerciali disponibili.

5. Previne artrita

Ceapa verde conține compuși organici de sulf care acționează ca antiinflamatoare și poate ajuta la tratarea osteoartritei. Acest scenariu inconfortabil, care afectează milioane de americani, este cunoscut sub numele de degradarea cartilajului la nivelul articulațiilor.

Potrivit doctorului Joel Fuhrman, un profesionist în domeniul sănătății care promovează o dietă bazată pe plante și densă în nutrienți, compușii de sulf de organe pot ajuta la protejarea articulațiilor de atrofierea cartilajului.

6. Deține proprietăți antivirale

Allicina, un fitonutrient antiviral din ceapa verde, îi conferă proprietățile antivirale și o face utilă în lupta cu virușii răcelii și gripei.

7. Conduce la o inimă sănătoasă

Ceapa verde include antioxidanți, care ajută la prevenirea leziunilor genetice și ale țesuturilor celulare prin reducerea activității radicalilor liberi.

În plus, vitamina C scade tensiunea arterială și nivelul de colesterol din organism, reducând riscul de a dezvolta boli de inimă. Componentele de sulf ale acestor cepe reduc, de asemenea, riscul de boli coronariene.

8. Gestionează zahărul din sânge

Compușii de sulf care se găsesc în ceapa verde au demonstrat în studii că scad nivelul de zahăr din sânge prin creșterea nivelului de insulină.

Insulina este necesară pentru a transporta zahărul din circulație către celulele organismului. Includeți această legumă pe lista dumneavoastră de legume nutritive, deoarece conține și disulfură de alil propil, care s-a demonstrat că reduce nivelul de zahăr din sânge și îmbunătățește toleranța la glucoză.

Ca urmare, scăderea nivelului de zahăr din sânge este foarte benefică pentru pacienții diabetici.

9. Stimulează sănătatea ochilor

Ceapa verde, pe lângă carotenoidele precum luteina și zeaxantina, include vitamina A, esențială pentru menținerea unei vederi normale și pentru a vă menține ochii puternici și sănătoși.

De asemenea, acestea protejează ochii de iritații și previn degenerarea maculară, o afecțiune care provoacă pierderea vederii.

10. Ajută la digestie

Poți lua ceapă de primăvară zilnic pentru a îmbunătăți rata de digestie dacă suferi de probleme digestive grave, cum ar fi probleme gastrice, aciditate, probleme intestinale și alte boli.

Ceapa verde conține fibre, care ajută la mișcarea intestinală. Aceasta vindecă intestinele balonate și stimulează sistemul digestiv.

Persoanele cu probleme digestive ar trebui să mănânce 20-30 de grame de ceapă verde de două ori pe zi, o dată dimineața și o dată seara.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel