Din cuprinsul articolului
Ce pot mânca de Paște cei diagnosticați cu diabet. Un medic spune că „se pot bucura de răsfățuri de sărbători fără a-și pune sănătatea în pericol..”
„În perioada sărbătorilor, în special în Paște, a ține o dietă poate fi extrem de dificilă din cauza tentațiilor alimentelor tradiționale. Cu toate acestea, cu câteva ajustări alimentare, persoanele cu diabet se pot bucura de răsfățuri de sărbători fără a-și pune sănătatea în pericol”, spune medicul Elena Solomatina.
Diabetul este o boală cronică care necesită o atenție deosebită alimentației. O dietă echilibrată ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge și la prevenirea complicațiilor.
Ce nu ar trebui să mănânci dacă ai diabet?
Dacă aveți diabet, ar trebui să evitați dulciurile și cofetariile cu conținut ridicat de zahăr, precum prăjiturile, produsele de patiserie și bomboanele. Băuturile carbogazoase și sucurile de fructe cu adaos de zahăr nu sunt recomandate.
Este mai bine să înlocuiți pâinea albă, chiflele și alte produse din făină albă cu alternative de cereale integrale (pâine neagră). Alimentele grase, cum ar fi prăjelile, carnea grasă și alimentele afumate trebuie limitate sau evitate.
Băuturile alcoolice, în special cocktail-urile dulci și lichiorurile, pot afecta negativ nivelul zahărului din sânge, așa că consumul lor trebuie controlat. Medicul nu recomandă exagerarea cu ouă în preajma Paștelui.
Diabeticii pot mânca 1 ou pe zi. Ce poți mânca dacă ai diabet? O dietă pentru diabet ar trebui să fie bogată în verdețuri și legume, în special cele fără amidon, cum ar fi broccoli, spanacul, roșiile și castraveții.
Cerealele integrale, cum ar fi pâinea integrală, orezul brun și fulgii de ovăz, sunt alegeri bune pentru persoanele cu diabet.
Carnea slaba, carnea de pasare si pestele, fie ele la gratar, la cuptor sau fiert, ofera organismului proteinele de care are nevoie fara exces de grasime.
Leguminoasele, în special fasolea, lintea și mazărea, sunt surse excelente de fibre și nutrienți.
Fructele cu indice glicemic scăzut, precum fructele de pădure, merele și grapefruitul, pot fi incluse în dietă cu moderație.
Poți mănânca cozonac dacă aveți diabet?
Prăjiturile tradiționale de Paște sunt de obicei bogate în zahăr și făină albă, ceea ce le face să nu fie cea mai bună alegere pentru persoanele cu diabet. Cu toate acestea, dacă nu sunteți pregătit să renunțați la acest tratament gustos, există câteva modalități de a face kosunak-urile mai prietenoase pentru diabetici.
„În primul rând, fă-le singur folosind făină integrală de grâu. În al doilea rând, reduce cantitatea de zahăr din rețetă sau înlocuiește-o cu îndulcitori naturali precum stevia sau eritritol. În al treilea rând, adaugă mai multe fibre în aluat, cum ar fi nuci sau semințe tăiate. , controlați dimensiunea porției și combinați-o cu alimente proteice pentru a încetini absorbția carbohidraților”, spune specialistul.
„Aderarea la o dietă sănătoasă pentru diabet este un aspect important al gestionării bolii, chiar și în perioada sărbătorilor. Consultați-vă cu medicul dumneavoastră sau cu nutriționistul pentru a dezvolta un plan personalizat de masă care să vă permită să vă bucurați de alimentele pe care le iubiți fără a vă sacrifica sănătatea”, spune expertul.
„Amintiți-vă că cheia succesului este moderarea, echilibrul și monitorizarea regulată a nivelului de zahăr din sânge. Cu abordarea corectă și sprijinul specialiștilor, persoanele cu diabet zaharat pot duce o viață plină și nu se pot priva de alimentele lor preferate”, conchide medicul.