Din cuprinsul articolului
De curând, în timpul emisiunii Sinteza Zilei, realizată de Mihai Gâdea la Antena 3, medicul Virgil Stroescu a ținut să atragă atenția cu privire la pericolele pe care le implică toxiinfecțiile alimentare. Acesta a subliniat riscurile semnificative legate de consumul de pește, care pot duce la infecții grave.
„La consumul de pește se întâmplă destul de des să ne confruntăm cu toxiinfecții. În mod normal, când apar toxiinfecții, nu verifică nimeni produsele. Asemenea toxiinfecții alimentare se mai întâmplă la copii în excursii, în stațiunile balneo-climaterice, unde vin oameni din toate părțile. Mai mult, ce se poate întâmpla este următoarea situație: Personalul care lucrează într-o stațiune să aibă o infecție, un puroi, de exemplu. Intrând această infecție în mâncarea pe care o prepară cineva din personal… poate să facă dezastru!”
Medicul a atenționat, totodată, cu privire la pericolele consumului de ouă de rață, care pot cauza intoxicații alimentare letale. Virgil Stroescu a precizat că ouăle de rață au un risc mai mare de a fi contaminate cu bacterii și de transmitere a bolilor față de cele de găină.
Trebuie înțeles că ouăle de rață au nevoie de o manevrare și păstrare corespunzătoare astfel încât să se evite riscul de infectare. Prin urmare, nu este recomandat să pregătiți maioneză cu ou de rață sau de gâscă, chiar pentru a evita posibilele complicații asociate.
Aceste avertizări apar în condițiile în care îngrijorarea privind siguranța alimentară este în creștere și este nevoie de a lua măsuri corespunzătoare pentru a preveni intoxicația alimentară.
Adevărul despre vinul roșu
Doctorul Virgiliu Stroescu a declarat niște lucruri pe care mulți români nu le vor înțelege probabil. Domnia sa combate celebrul mit potrivit căruia vinul roșu ar curăța vasele de sânge. Din contră, medicul apreciază că alcoolul este toxic, indiferent de formă sau cantitate.
După ce a susținut că băutul cafelei face rău organismului, Stroescu revine și spune că nici alcoolul nu e de ajutor!
„Alcoolul, sub orice formă, e toxic! Acum, popoarele care sunt mediteraneene și care consumă foarte mulți struguri și vin, având o dietă mai specială, la ei au scăzut bolile cardiovasculare, dar nu din cauza alcoolului, ci din cauza dietei și a regimului lor inteligent de viață. Alcoolul sub orice formă nu face bine și a fost un mit.
La dieta vegetariană poți să bei puțin vin roșu, că face bine. Dacă e must, e excelent, dacă are și alcool, distruge orice celulă a organismului nostru. Așa că alcoolul nu are cum să facă bine, e toxic!”, a spus medicul, potrivit Antena3.ro.