Sari la conținut

Mare atenție la ce PEȘTE cumpărați! Nutriționist: „Nu ar trebui să consumăm acest peşte”

importanta alimentației
Sursă foto: Travis Yewell/unsplah
alimente pentru cina

Peștele este unul dintre cele mai sănătoase alimente pe care le puteți consuma.

Asta pentru că este o sursă excelentă de proteine, micronutrienți și grăsimi sănătoase.

Cu toate acestea, unele tipuri de pește pot conține niveluri ridicate de mercur, care este toxic.

De fapt, expunerea la mercur a fost legată de probleme grave de sănătate.

Acest articol vă spune dacă ar trebui să evitați peștele din cauza unei potențiale contaminări cu mercur.

De ce este mercurul o problemă

Mercurul este un metal greu care se găsește în mod natural în aer, apă și sol.

Este eliberat în mediul înconjurător în mai multe moduri, inclusiv prin procese industriale, cum ar fi arderea cărbunelui, sau prin evenimente naturale, cum ar fi erupțiile.

Există trei forme principale – elementară (metalică), anorganică și organică (1Trusted Source).

Oamenii pot fi expuși la această toxină în mai multe moduri, cum ar fi prin inhalarea vaporilor de mercur în timpul exploatării miniere și al muncii industriale.

De asemenea, puteți fi expuși prin consumul de pește și crustacee, deoarece aceste animale absorb concentrații scăzute de mercur din cauza poluării apei.

În timp, metilmercurul – forma organică – se poate concentra în corpul lor.

Metilmercurul este foarte toxic, cauzând probleme grave de sănătate atunci când atinge anumite niveluri în organism.

Cea mai mică cantitate de mercur se găsește în peștele din ape foarte curate

Dr. Anca Hâncu a discutat în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea pe tema intoxicațiilor cu metale grele, însă și despre avantajele consumului de carne de pește asupra sănătății.

„Există o limitare care ar trebui respectată atunci când vorbim despre consumul de peşte. Să existe un maxim de un microgram pe gram. Această cantitate se atinge la rechin. Păstrăvul are 0,17, tonul poate avea o cantitate de la 0,3 până la 0,6.

Cea mai mică cantitate de mercur se găsește în peștele din ape foarte curate. În păstrăv, de pildă, se găsește o cantitate foarte mică de mercur. Cu cât este peștele mai mare, cu atât va căpta mai mult din aceste substanțe toxice. Totodată, dioxina este o substanță toxică care nu trebuie să se regăsească în pește. Un pește care conține dioxină, nu este comestibil, nu ar trebui consumat acest peşte.

Femeile însărcinate să aibă o grijă foarte mare la peștele pe care îl consumă. Să consume doar de două-trei ori pe săptămână și cu atenție la acești pești mari. Și aici ne referim la carnea de rechin, carnea de pește spadă, ton.

Are niște beneficii extraordinare

Peștele are niște beneficii extraordinare, care depășesc potențialul efectului negativ. În primul rând, două-trei porții de pește pe săptămână vor scădea cu 36% riscul de boli cardiovasculare. Astfel că avem cardio-protecție și prin acel aport de acizi graşi Omega 3. Mai avem şi neuro-protecție, crește neurogeneza, sinaptogeneza, adică și producția de acetil-colină, care este acel mediator care transmite informația la nivelul neuronilor.

De asemenea, peștele este un agent terapeutic molecular cu efect antiinfecțios, antibacterian. Are efect și antiinflamator, de asemenea, şi efect antioxidant. Elimină practic radicalii liberi în organism și astfel are efect pe longevitate.

Are şi efect protector pentru ficat, deci este hepatoprotector. Este util în dermatitele atopice.”, a mai spus medicul la Antena 3 CNN.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel