Din cuprinsul articolului
O nouă perioadă la calculul pensiei. Potrivit declarațiilor făcute de Simona Bucura Oprescu, se va lua în considerare o nouă perioadă la calculul pensiei.
Reprezentanții Guvernului urmăresc sprijinirea, în primul rând, a pensionarilor cu venituri mici. În acest context, se dorește să se asigure o creștere a pensiilor pentru aproximativ trei milioane de pensionari.
Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de pensii, a subliniat că prin noua formulă de calcul se urmărește eliminarea acestor inechități. Potrivit acestuia, la același număr de puncte, toți pensionarii primesc aceeași sumă ca pensie lunară.
Puncte de referință pentru a menține oamenii în câmpul muncii
Baciu a arătat că, prin noua formulă, autoritățile urmăresc să elimine inechitățile și să fie luate în considerare mai multe venituri decât în prezent. În plus, se urmărește stabilirea unor puncte de referință pentru a menține oamenii în câmpul muncii.
Acesta a subliniat că au fost implementate beneficii suplimentare pentru cei care doresc să rămână activi și să beneficieze de pensii mai mari.
„Nu este o chestiune operativă prevăzută de lege. Dar am acordat aceste bonusuri, ca să zic așa, celor care doresc să rămână în continuare și să aibă niște pensii mai mari. Acestea sunt lucruri benefice iar această lege asta face”, a comentat Daniel Baciu.
Recalcularea pensiilor va aduce venituri mai mari
Conform declarațiilor șefului CNPP la Realitatea PLUS, după recalculare de la 1 septembrie, se anticipează că majoritatea pensionarilor vor beneficia de venituri mai mari.
Veste optimistă din partea guvernanților
O altă veste optimistă din partea guvernanților este introducerea unor modificări în noua lege a pensiilor. Acestea implică includerea unor venituri care anterior nu erau luate în considerare la calculul pensiei. Aceste venituri brute includ sporurile cu caracter nepermanent, cum ar fi: al 13-lea salariu, acordul global, diverse prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în timpul activității lor și care nu au fost regulate.
„Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale. Acolo era acest risc, în special la acordul global, ca adeverința pe care o eliberează un angajator să fie cu niște sume mai mici decât sumele din carnetul de muncă.
Iar noi am specificat foarte clar în lege și în norme că dacă vin cu asemenea adeverințe, cu sume mai mici, pensia lor să nu scadă. La fel ca și la recalculare, pe noua formulă de calcul, să rămână cu cuantumul cel mai avantajos în plată.”, a menționat șeful Casei Naționale de Pensii.
Formula de calcul de la 1 septembrie
Baciu a menționat că sporurile se vor lua în calcul de la 1 septembrie. Se va face acest lucru pentru cei care vor ieși după 1 septembrie, dar și pentru toți pensionarii în plată.
„Sporurile se vor lua în calcul de la 1 septembrie, pentru cei care vor ieși după 1 septembrie, dar și pentru toți pensionarii în plată care fie au aceste sporuri în dosarele de pensie și nu mai trebuie să meargă să își ia aceste adeverințe, pentru că ele se află în dosar, și noi le calculăm din oficiu, iar cei care nu le au, vorbim de pensionarii în plată, trebuie să meargă să își obțină aceste adeverințe de la angajatorii pe unde și-au desfășurat activitatea.
Aceste sporuri sunt valabile și pentru pensionarii în plată, este foarte clar specificat în lege, că și pentru pensionarii aflați în plată cât și pentru viitorii pensionari”, a explicat șeful CNPP, Daniel Baciu, la Antena 3 CNN.
Similar, se va proceda și în cazul unor perioade care vor fi luate în considerare la calculul de pensie, precum concediul maternal sau paternal. Aceste modificări reflectă o strategie menită să sprijine familiile cu copii. Prin ea, se dorește să să abordeze problema demografică din România.
Ministrul Muncii explică că perioada de creștere a copilului este stagiu contributiv
Potrivit Simonei Bucura Oprescu, o preocupare majoră este sporul negativ al populației, unde decesele depășesc nașterile. Din acest motiv, este necesar să se ofere stimulente pentru creșterea natalității.
Noua lege a pensiilor include două măsuri importante
Concediul de creștere a copilului va fi considerat ca un stagiu contributiv, echivalând cu perioadele petrecute la serviciu.
„Concediul de creștere copil este stagiu contributiv. Deci este ca și când ai fi stat la serviciu. Ce fac celelalte mame care au deja un copil și urmează al doilea, 3.400 de lei? Indemnizația este un procent și se acordă pentru fiecare copil. România este una dintre tarile care acorda avem cea mai lungă perioadă din Uniunea Europeană”, a spus acesta.
Pentru copiii obișnuiți, se va acorda un concediu de doi ani, iar pentru copiii cu nevoi speciale, acesta va fi extins la trei ani. Recent, la o întâlnire cu reprezentanții OCDE, s-a ridicat problema perioadei acestui concediu și s-a sugerat scurtarea lui.
Cu toate acestea, guvernul a rămas ferm în această privință. Ministerul Muncii a participat la discuții și a explicat că aceasta este o politică esențială pentru România. Ea e corelată cu alte politici, și reprezintă o opțiune importantă pentru mame.
„Sau avem stimulentul de inserție datorită căruia mamele pot alege să se întoarcă la serviciu”, a mai spus ministrul.