Sari la conținut

Stilul de atașament anxios: cum influențează viața de adult? Capacanele sale

atasament anxios. cuplu, copilarie
Sursă foto: LinkedIN
Dacă în copilărie nu ni s-au satisfăcut nevoile fiziologice, de siguranță și emoționale vom dezvolta un stil de atașament anxios

Conform teoriei atașamentului, în copilărie vă dezvoltați un stil de atașament care este influențat atât de factori genetici, cât și de relațiile pe care le aveți cu cei care vă îngrijesc. Pe măsură ce îmbătrâniți, stilul de atașament modelează modul în care vă descurcați în relațiile apropiate.

Există patru tipuri de stiluri de atașament: securizant, anxios, evitant și dezorganizat. În mod specific, persoanele cu stiluri de atașament anxios tânjesc să se simtă aproape de ceilalți, dar se luptă să se simtă în siguranță în relațiile lor și se tem să nu fie abandonate de persoanele pe care le iubesc.

În timp ce persoanele care dezvoltă stiluri de atașament securizant se simt, în general, mai stabile și mai sigure în relații, persoanele cu atașament anxios au probleme în a simți acest sentiment de siguranță. Ca urmare, cei cu atașament anxios vor încerca să-și atragă partenerul mai aproape și vor deveni preocupați de posibilitatea ca relația lor să se încheie.

Cercetările sugerează că aproximativ 20% din populație are atașament anxios. Cunoașterea semnelor acestui tip de atașament și a ceea ce poate declanșa aceste sentimente vă poate ajuta să vă orientați mai bine în relațiile apropiate.

Semnele unui stil de atașament anxios

Faptul de a avea un stil de atașament anxios poate afecta modul în care vă comportați într-o relație, modul în care răspundeți la conflicte și ceea ce simțiți față de voi înșivă. Un semn distinctiv al unui stil de atașament anxios se numește hiperactivare, sau căutarea constantă a semnelor că partenerul tău te va părăsi. Acest lucru poate arăta astfel:

  • Nevoia de reasigurare frecventă (de exemplu, întrebând: „Mă mai iubești?”)
  • Căutarea obsesivă a semnelor că partenerul se îndepărtează
  • Vizualizarea problemelor mici ca amenințări la adresa întregii relații
  • Presupunerea a ceea ce este mai rău în legătură cu comportamentele partenerului dumneavoastră (de exemplu, atunci când nu poate răspunde la un mesaj, presupuneți că nu îi pasă de dumneavoastră, în loc să se ia în considerare alte explicații)

Alte semne că ai putea avea un stil de atașament anxios includ:

  • A avea o părere negativă despre tine însuți
  • Gândul la cele mai rele scenarii
    Îngrijorarea constantă cu privire la relația dvs.
  • Faptul că nu sunteți capabil să rezolvați problemele fără partenerul dvs.
  • Dorința de a ști în permanență ce gândește sau simte partenerul dvs.
  • Simți un sentiment de urgență în ceea ce privește petrecerea timpului cu partenerul dvs.

Cauze

Când ești copil, te bazezi pe cei care te îngrijesc pentru a supraviețui. Acest lucru include nevoile tale biologice (hrană, adăpost, căldură) și nevoile emoționale.

Bebelușii, de exemplu, se vor îndrepta către îngrijitorii lor primari atunci când sunt în dificultate, cum ar fi plângând atunci când le este foame sau căutând alinare atunci când le este frică. Modul în care nevoile lor sunt satisfăcute în mod fiabil în aceste momente modelează modul în care ajung să se vadă pe ei înșiși și pe ceilalți. Conform teoriei atașamentului, în acest fel oamenii își dezvoltă un „model de lucru” al atașamentului, care influențează modul în care privesc relațiile la vârsta adultă.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Atunci când îngrijitorii satisfac în mod constant atât nevoile fizice, cât și cele emoționale ale unui copil și îi oferă acestuia un sentiment de siguranță în momentul în care începe să își exploreze mediul înconjurător, este mai probabil ca acel copil să dezvolte un stil de atașament sigur. Atunci când nevoile unui copil sunt satisfăcute în mod inconsecvent sau deloc, este mai probabil ca acel copil să dezvolte un stil de atașament nesigur, cum ar fi atașamentul anxios, evitant sau dezorganizat.

Copiii cu stiluri de atașament anxios pot învăța că trebuie să atingă perfecțiunea, să se comporte sau să lupte pentru a-și păstra îngrijitorii aproape pentru a-și satisface nevoile. În timp ce aceste comportamente i-ar fi putut ajuta în copilărie, ele devin inutile în relațiile cu adulții. Factorii suplimentari care pot duce la dezvoltarea unui stil de atașament anxios includ:

  • Stilul de atașament al persoanei care vă îngrijește
  • Factori genetici, cum ar fi faptul că aveți un istoric familial de anxietate
  • Abuz în copilărie (în special din partea unui îngrijitor)
  • Pierderea unui părinte sau a unui alt îngrijitor în copilărie
  • Stresuri de viață care au făcut ca îngrijitorul dvs. să fie mai puțin disponibil pentru dvs. când erați tânăr
  • Lipsa de sprijin din partea adulților în copilărie

Ce poate declanșa atașamentul anxios

Pentru o persoană cu un stil de atașament anxios, anxietatea poate fi accentuată în relațiile intime. Evenimentele care pot declanșa o persoană cu un stil de atașament anxios includ:

  • Intrarea într-o nouă relație romantică
  • Evenimente de viață stresante
  • Repere importante ale relației (de exemplu, mutarea împreună sau căsătoria)
  • Conflicte în cadrul relației

În timp ce fiecare relație are un anumit nivel de conflict, miza acestor certuri ar putea părea mai mare pentru cineva cu un stil de atașament anxios.

Conflictele, certurile sau inconsecvențele cu partenerul ar putea declanșa o teamă de abandon, ceea ce face ca persoana cu un stil de atașament anxios să ceară reasigurări, să se îngrijoreze că partenerul o părăsește sau să aibă nevoie urgentă de apropiere atât fizică, cât și emoțională față de persoana iubită.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel