Din cuprinsul articolului
Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) şi adoptată de Parlament a fost promulgată marţi, prin decret, de preşedintele României, urmând să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a instituţiei.
„Legea a fost gândită să îmbunătăţească protecţia beneficiarilor, atât în privinţa standardelor pe care furnizorii de servicii sociale trebuie să le îndeplinească, cât şi în privinţa finanţării”, a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
Servicii sociale fără autorizație provizorie
Principalele modificări vizează faptul că niciun serviciu social nu va mai putea funcţiona, nici măcar provizoriu, fără o verificare în teren efectuată de inspectorii sociali, iar furnizorii de servicii sociale vor fi consiliaţi gratuit de reprezentanţii ANPIS, astfel încât să cunoască toate obligaţiile pe care le au potrivit legislaţiei.
Registrul naţional electronic de evidenţă a persoanelor beneficiare de servicii sociale
De asemenea, va fi înfiinţat registrul naţional electronic de evidenţă a persoanelor beneficiare de servicii sociale şi revizuit registrul electronic unic al serviciilor sociale, astfel încât inspectorii care fac verificările din teren vor avea, în timp real, toate datele necesare.
Noua modalitate de finanțare a serviciilor sociale
Potrivit MMSS, se modifică modalitatea de finanţare a serviciilor sociale pe principiul „finanţarea urmează beneficiarul”, iar banul public este cheltuit transparent cu un traseu mai uşor de urmărit, se consolidează rolul inspectorului social şi capacitatea funcţională a Inspecţiei Sociale şi se introduc sancţiuni penale pentru încălcările noii legislaţii, amenzile crescând de cinci ori, respectiv până la 100.000 de lei.
„Cele mai mari sancţiuni sunt aplicate în cazul în care centrul funcţionează fără licenţă sau în cazul în care este refuzat accesul inspectorilor sociali aflaţi în misiune de control”, precizează ministerul.
Parteneriate cu societatea civilă
În plus, prin noua legislaţie, este consolidat parteneriatul cu Avocatul Poporului, biserica şi cultele religioase, ONG-urile şi, în general, cu societatea civilă.
„Noua lege a presupus modificarea a şase acte normative. Urmează ca prevederile legislative să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial”, se mai spune în postare.,
Ajutoarele sociale în 2024. Beneficiile de asistență socială majorate cu 10,4 %, conform Indicatorului Social de Referință (ISR)
Toate beneficiile sociale care se raportează la Indicatorul Social de Referință (ISR) cresc de la 1 martie 2024, ca urmare a majorării cu 10,4 % a acestui indicator. Astfel, valoarea ISR crește de la 598 lei, în anul 2023, la 660 lei, anul acesta.
După aplicarea noii valori a ISR, beneficiile de asistență socială acordate prin intermediul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială se majorează astfel:
- cuantumul minim al indemnizației pentru creșterea copilului se majorează de la 1.495 lei la 1651 lei;
- indemnizațiile pentru persoanele cu dizabilități cresc pentru adulți de la 599 lei la 662 lei pentru handicap grav, de la 449 lei la 496 pentru handicap accentuat și pentru handicap mediu de la 72 lei la 80 lei. Și în cazul copiilor, prestația crește de la 359 lei la 397 lei pentru handicap grav, de la 210 lei la 232 lei pentru handicap accentuat și de la 72 lei la 80 lei pentru handicap mediu;
- cuantumul minim al indemnizației lunare de acomodare în cazul adopției unui copil se majorează de la 2.034 lei la 2.245 lei, iar valoarea indemnizației de sprijin de la 718 lei la 793 lei;
- indemnizația lunară pentru tinerii care optează pentru ieșirea din sistemul de protecție socială și urmează cursurile de învățământ sau se angajează, crește de la 2.871 lei la 3.170 lei;
- ajutorul lunar nerambursabil pentru refugiați crește de la 646 lei la 714 lei;
- venitul minim de incluziune (VMI): sprijin pentru incluziune de la 313 lei la 346 lei, lei, respectiv de la 456 lei la 504 lei, în cazul persoanei vârstnice peste 65 ani și sprijin pentru familii cu copii de la 795 lei la 879 lei;
- alocația lunară de plasament crește de la 1.082 lei la 1.194 lei și de la 1.622 lei pentru copilul cu handicap la 1.791 lei. La aceasta se adaugă și indemnizația de sprijin, care crește de la 479 lei la 529 lei.
Plata drepturilor de beneficii de asistență socială, aferente lunii martie 2024, se va efectua în luna aprilie 2024, cu excepția alocației lunare de plasament majorată, care va fi plătită în luna martie 2024.