Sari la conținut

Aceste alimente te vor ajuta să lupți împotriva oboselii

Oboseala matinală
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Nu este un secret că o dietă echilibrată este benefică pentru organism în multe feluri. Atunci când îi oferiți organismului combustibilul potrivit, adică alimente dense în nutrienți, acesta poate funcționa mai eficient. Nu ați pune benzină de nivel scăzut într-o mașină de curse de înaltă performanță, nu-i așa? Corpul uman este mașina de curse supremă care merită cel mai bun combustibil posibil pentru a funcționa fără probleme, fără a deveni leneș.

Alimentele pe care le introduceți în corpul dumneavoastră influențează în mod direct modul în care acesta funcționează. Ceea ce mănânci poate avea un impact asupra nivelului tău general de energie, ceea ce explică de ce poți simți oboseală sau lene după anumite mese.

Organismul își folosește toată energia pentru a digera acele alimente grele, iar combustibilul rămas pentru a alimenta organismul este minim. Drept urmare, oamenii apelează la băuturi zaharoase sau cofeinizate pentru a le oferi impulsuri de energie.

Acestea sunt lipsite de nutriție și pot avea efecte de lungă durată care afectează somnul și nivelul de glucoză din sânge.

Există opțiuni mai bune pentru a ajuta organismul să evite lenea sau oboseala. Rămâi alert și treaz atunci când consumi alimentele care sunt detaliate mai jos.

Banane

Bananele primesc laude pentru conținutul lor de potasiu, dar sunt, de asemenea, surse excelente de fibre și carbohidrați complecși. Duo-ul de fibre și carbohidrați ajută la furnizarea de energie de lungă durată organismului.

Terciul de orez
Sursă foto: pixabay

Un mic studiu a constatat că cicliștii care au mâncat banane înainte de a merge pe bicicletă au avut performanțe egale cu cicliștii care au băut băuturi sportive în timpul unei curse de 47 de mile.

Ovăz

Indiferent dacă consumați un bol mare de fulgi de ovăz sau încorporați ovăzul într-un smoothie, ovăzul oferă o doză sănătoasă de fibre și o cantitate mică de proteine. Este ușor să experimentezi creșteri și scăderi ale glicemiei după ce consumi cereale procesate la micul dejun.

Acest lucru nu este cazul cu ovăzul, atât timp cât optați pentru ovăz adevărat și nu pentru pachetele de ovăz procesat și zaharat.

Nuci și semințe

Lucrul grozav la nuci și semințe este că acestea oferă proteine, fibre și acizi grași esențiali. Semințele de chia, migdalele, nucile, nucile pecan, caju, semințele de floarea-soarelui, semințele de dovleac, alunele și nucile de macadamia sunt opțiuni excelente.

Combinația de proteine și grăsimi ajută organismul să se simtă sătul, ceea ce poate spori nivelul de energie. Atunci când alegeți nuci sau semințe, totuși, optați pentru versiunile crude nesărate, deoarece acestea sunt cele mai nutritive.

Nucile caju cu chili lime, migdalele prăjite cu miere sau nucile pecan confiate conțin ingrediente procesate și exces de zaharuri, ceea ce poate induce oboseală.

Kale

Se pare că varza kale este bună pentru orice, și pe bună dreptate! Kale oferă o serie de vitamine, minerale și antioxidanți, care ajută la diferite funcții ale organismului. Kale se întâmplă, de asemenea, să fie o sursă excelentă de fier.

Globulele roșii din sânge conțin fier, de care organismul are nevoie pentru a transporta oxigenul în tot corpul. Fierul energizează celulele, iar lipsa acestui mineral poate face ca o persoană să se confrunte cu oboseală.

Pepene verde

Atunci când organismul se confruntă cu deshidratarea, cel mai frecvent simptom este oboseala sau amețeala. Cercetările asupra pepenilor verzi confirmă faptul că aceștia sunt 92% apă și oferă o varietate de nutrienți, inclusiv vitaminele A și C.

Consumul de alimente bogate în apă, cum ar fi pepenele roșu, castraveții și roșiile, poate ajuta la hidratarea organismului pentru a evita oboseala cauzată de deshidratare.

Ca o a doua parte a punctului de mai sus despre hidratare, consumul suficient de apă poate ajuta la facilitarea proceselor energetice din organism. Apa nu vă dă direct energie, dar încurajează procesele care vă fac să vă simțiți energizați. Sorbiți apă pe parcursul zilei în loc de sucuri, băuturi zaharoase și cafea pentru a vă ajuta să vă simțiți mai bine în general.

Alimente neprocesate

Alimentele neprocesate sunt toate alimentele care sunt detaliate în acest articol. Concentrându-vă pe alimentele integrale față de alimentele procesate vă va ajuta să susțineți nivelul de energie și să evitați oboseala.

Alimentele procesate, care vin în pachete, cutii sau conserve, conțin aditivi, sodiu, grăsimi trans, ingrediente artificiale și conservanți care vă încetinesc.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel