Din cuprinsul articolului
Citricele sunt fructe extrem de bogate în Vitamina C, dar nu sunt tocmai indicate pentru oamenii care au probleme cu stomacul, aceste fructe generând aciditate.
În schimb, pentru aport de Vitamina C, tot mai mulți oameni preferă un fruct delicios care are un conținut de vitamina C de 21 mg la 100 g și oferă beneficii multiple celor care își doresc să-și îmbunătățească sănătatea.
Acest fruct are un gust extrem de plăcut şi este recomandat de nutriţionişti pentru aria extinsă de beneficii medicale: de la întărirea sistemului imunitar până la tratarea bolilor de ficat sau a tulburărilor digestive.
Este vorba de aronia – un fruct mic, de culoare purpurie închisă, chiar aproape negru, care provine din arbustul (planta) Aronia melanocarpa, originar din America de Nord, dar a fost introdus în Europa începând cu secolul al XIX-lea.
Valori nutriționale
Fructele de aronia au un conținut caloric scăzut, dar sunt bogate în nutrienți, fiind pline de fibre, vitamina C și mangan. 28 de grame de aronia oferă următoarele beneficii nutriționale:
– Calorii: 13
– Proteine: 2 grame
– Grăsimi: 0 grame
– Carbohidrați: 12 grame
– Fibre: 2 grame
– Vitamina C: 10% din doza zilnică recomandată
– Mangan: 9% din doza zilnică recomandată
– Vitamina K: 5% din doza zilnică recomandată
Aceste fructe conțin, de asemenea, acid folic, fier și vitaminele A și E, în cantități mai limitate.
Conţinut bogat în antioxidanţi
Aronia conține cantități mari de antioxidanți, în special antociani, care îi conferă culoarea închisă. De asemenea, fructele de aronia sunt bogate în vitamina C, minerale precum fier, calciu, magneziu, potasiu, precum și în micronutrienți, cum ar fi flavonoidele și acidul elagic. Toate aceste substanțe combinate conferă fructelor de aronia multiple proprietăți terapeutice.
Iată principalii nutrienţi şi antioxidanţi din fructele de aronia:
- Antocianine – reprezinta pigmentii antioxidanti ce confera culoarea neagra, specifica a fructelor; constituie un procent aproximativ de 10-17% din compozitia acestora, de 4 ori mai mult decat se regasesc in mod normal in afine; datorita acestui fapt, au efecte antioxidante si antiinflamatorii foartepronuntate;
- Polifenoli – includ acidul clorogenic, catehina, epicatehina si quercetina; aceste ingrediente cheie neutralizeaza radicalii liberi, reduc inflamatia si inhiba dezvoltarea anormala celulara (ex: in celulele neoplazice);
- Vitamina C – se considera faptul ca 100g de aronia furnizeaza in jur de 25mg vitamina C, o cantitate extrem de importanta din doza zilnica recomandata;
- Carotenoizi – beta-carotenul, luteina si zeaxantina sunt elemente esentiale ce protejeaza vederea si impiedica dezvoltarea cancerului;
- Fibre – componente ce ajuta la imbunatatirea tranzitului intestinal si la evacuarea eficienta;
- Potasiu – electrolit ce joaca un rol important in echilibrul lichidelor din organism si, implicit, in sanatatea cardiovasculara;
- Calciu, magneziu, fier, zinc, seleniu – minerale indispensabile vietii;
- Acizi grasi Omega 3, 6, 9 – asigura un nivel optim al lipidelor si imbunatatesc functionarea sistemului cardiovascular.
Astfel, profilul unic de antioxidanti, minerale, electroliti si alte ingrediente cheie face din aronia un adevarat suport pentru organism. Consumul regulat asigura aportul necesar de substante active cu rol protector al multor sisteme si procese ale corpului.
Efectele benefice asupra sănătăţii
Consumul regulat de produse din aronia îmbunătățește sănătatea sistemului cardiovascular prin reducerea colesterolului și reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, îmbunătățește rezistența organismului la infecții prin creșterea imunității și are efecte antiinflamatoare, antioxidante și potențial anticancerigene (datorită antioxidanților).
- Efectul antioxidant puternic – probabil cel mai important rol pe care il joaca aronia este ca neutralizeaza radicalii liberi, incetineste procesul de imbatranire celulara si scade riscul aparitiei celulelor neoplazice;
- Imbunatirea sanatatii sistemului cardiovascular – reducerea colesterolul rau (LDL), cresterea colesterolului bun (HDL), mentinerea unui nivel optim de trigliceride; acest efect cumulat previne depunerile de placi de aterom la nivelul vaselor de sange si, totodata, regleaza tensiunea arteriala;
- Reglarea glicemiei si sensibilitatii la insulina;
- Intarirea sistemului imunitar – creste rezistenta organismului la infectii sezoniere (in special cele de cai respiratorii superioare si inferioare);
- Actiunile antiinflamatorii si analgezice – amelioreaza durerile de mai multe feluri si scade inflamatiasistemica;
- Imbunatirea functiei cognitive – poate contribui la prevenirea declinului cognitiv (ex: dementa mixta, boala Alzheimer);
- Efectul protectiv impotriva mai multor tipuri de cancer;
- Imbunatatirea aspectului pielii, parului si unghiilor – rezultat indirect, prin efectul antioxidant;
- Reglarea tranzitului intestinal (prevenirea constipatiei) – prin prezenta de fibre.