Din cuprinsul articolului
Valter Longo studiază longevitatea în Italia de aproape 20 de ani, dar, după ce a crescut în regiuni precum Molochio, Calabria, ar spune că a fost interesat de modul în care să trăiască mai mult, practic, toată viața sa.
În 1989, Longo a început oficial să cerceteze ce este necesar pentru a ajunge la vârsta de 100 de ani și chiar mai mult. În prezent, el este directorul Laboratorului de longevitate și cancer din cadrul Institutului IFOM de oncologie moleculară din Milano, Italia.
Longo este, de asemenea, director al Institutului de Longevitate al Școlii de Gerontologie Leonard Davis din cadrul Universității California de Sud-Los Angeles.
Italia este locul perfect pentru munca lui Longo, deoarece aici se află mai multe zone în care oamenii trăiesc mai mult decât majoritatea, inclusiv Sardinia, care este una dintre primele regiuni pe care cercetătorul în domeniul longevității Dan Buettner le-a desemnat drept „Zona Albastră”, notează CNBC.
Secretul longevității: dieta
Una dintre cele mai importante concluzii ale lui Longo din studiile sale este că „dieta este de departe cea mai importantă”.
„Recomand ceea ce eu numesc dieta longevității, care preia câte puțin din mai multe diete”, spune Longo pentru CNBC Make it. „Atât dieta Okinawa, cât și dieta mediteraneană”.
În mod ideal, dieta de longevitate pe care Longo o sugerează va urma aceste caracteristici:
- În cea mai mare parte vegană
- Un consum relativ scăzut de fructe, dar un consum ridicat de legume
- Leguminoase
- Fructe cu coajă lemnoasă
- Cereale integrale
- Pește de trei sau patru ori pe săptămână
De la 20 la 70 de ani, el recomandă, de asemenea, ca oamenii să mănânce „fără carne roșie, fără carne albă, poate două, trei ouă pe săptămână, cel mult, foarte puțină brânză [și] foarte puține produse de origine animală”.
Cele cinci alimente ”problematice” care trebuie evitate
Există și câteva alimente pe care Longo sugerează ca oamenii să le limiteze. Specialistul le numește ”cei cinci P problematici”.
Acestea includ:
- Cartofi
- Paste
- Pizza
- Proteină
- Pâine
„Cred că sunt ingrediente foarte bune, dar devin problematice pentru că oamenii mănâncă pur și simplu cantități foarte mari, iar acestea se transformă în zahăr foarte repede, aproape la fel de repede ca zahărul pur”, spune el.
Pe lângă o alimentație sănătoasă, Longo recomandă și postul intermitent. El sugerează post zilnic de 12 ore.
„Am recomandat 12 ore de post zilnic. Să presupunem că mănânci între orele 8:00 și 20:00. Sau 7:00 și 19:00. Aceste ore reprezintă un ajutor în implementarea unei diete care imita postul timp de cinci zile la rând.
Dieta care imită postul presupune o alimentație „bogată în grăsimi nesaturate și săracă în calorii totale, proteine și carbohidrați„, potrivit USC Leonard Davis School of Gerontology.
Un studiu recent publicat în revista Nature Communications (în care Longo a fost autor principal) a constatat că sănătatea șoarecilor – care aderă la dieta de imitare a postului – a fost asociată cu o vârstă biologică redusă și un risc mai mic de a dezvolta boli precum cancerul, diabetul și afecțiunile cardiace.
Longo spune: „Aceste perioade de post au fost probabil esențiale pentru menținerea funcționalității și pentru a rămâne mai tineri”.