Din cuprinsul articolului
Medicul Virgiliu Stroescu a explicat care sunt riscurile la care ne supunem în momentul în care consumăm carne la grătar. Conform domniei sale, în carnea preparată la grătar există substanțe pro-cancerigene rezultate în urma temperaturilor ridicate.
Doctorul Virgiliu Stroescu a discutat despre tainele ascunse ale fripturii la grătar. Conform acestuia, prin procesul de încălzire, la contactul cu fumul degajat de cărbuni, se elimină din friptură o substanță extrem de periculoasă, care, odată consumată, sporește riscul de cancer. De altfel, medicul specialist afirmă că un kilogram de carne este mai periculos decât fumatul.
„Friptura are un efect cancerigen de vreo 5-6 ori mai mult. Mâncăm mușchi, dar mușchii respectivi au și grăsime și grăsimea în cantitate foarte mare dă acizi grași, care la rândul lor dau substanțe care sunt toxice, plus că dau în interiorul lor hormonii animali. Sunt niște substanțe care din fumul de… fie de gudron, dacă e de lemn, fie dacă nu, indiferent, la temperatură foarte mare dau substanțe pro-cancerigene: nitriți, amine, nitrozamine, care sunt verificate că sunt canceroase.
Un kilogram de carne pe grătar are cât 700 de țigări benzopiren
De exemplu, ați auzit de benzpiren. Este o substanță toxică care apare în momentul în care din carne începe să curgă grăsimea și cărbunii o accentuează. Un kilogram de carne pe grătar are cât 700 de țigări benzopiren, dacă luăm la kilogram. Dacă pui la gram sau la 1o grame, e cât 7 țigări. Toate acestea intră în noi. Cel care întoarce mititeii e ca și când ar fuma 5-6 pachete de țigări în câteva ore. Asta e doar una dintre ele, are multe substanțe care sunt dovedite. Pentru ca carnea respectivă să fie frumoasă, roz, ei bine, dacă nu am pune nitriți în carne, în toată carnea de pe toate galantarele, dacă nu-i proaspăt să lucrezi, se pun nitriți și ăștia, exact ca formolul, mențin aceeași culoare”, a dezvăluit medicul Virgiliu Stroescu.