Din cuprinsul articolului
Artrita reprezintă o inflamație dureroasă a unei articulații. Artrita poate fi o boală de sine stătătoare sau poate fi o consecință, un simptom, al multor boli inflamatorii generalizate.
De obicei, articulațiile afectate de artrită devin dureroase, cu mobilitate scăzută, se deformează și se umflă. Rareori pielea de deasupra articulației devine roșie și caldă.
Artrită de orice fel, dacă persistă, provoacă distrugerea cartilajului articular cu deformarea permanentă a articulației.
Dr. Dan Valentin Anghelescu, medic primar ortopedie si traumatologie a explicat, pentru Doctorul Zilei care sunt cauzele artritei, ce teste sunt folosite pentru diagnostic și ce metode de tratament sunt disponibile.
Cele mai dese cauze de artrită sunt:
Artroză are drept cauze o degenerare a cartilajului articular care apare în timp îndelungat. Cauzele artrozei sunt suprasolicitarea, modificările apărute cu vârstă, traumatismele articulare și fracturile articulare, etc. Artroză (osteoartrita) este o boală care afectează cel mai des:
-
șoldul
-
genunchiul
-
umărul
-
coloana vertebrală
-
glezna
Artrită reumatoidă este o boală autoimună. Sistemul imunitar atacă celulele din articulații din gresala și produce inflamație. În artrită reumatoidă există mai multe articulații afectate în același timp. De obicei sunt afectate articulațiile degetelor, mâinilor și genunchii.
Guta este o boală care produce inflamație puternică și dureroasă a unei singure articulații. În general, boală se manifestă prin inflamația dureroasă a degetului mare. Cauzele gutei sunt acumularea de cristale de acid uric în articulație. Factorii de risc sunt reprezentați de dieta bogată în carne, consumul de alcool în exces, anumite medicamente, obezitatea, sindrom metabolic, diabet, etc.
Artrita din boala psoriazică este o inflamație a articulațiilor mici de la mâini și picioare, coate, genunchi și uneori coloana vertebrală și articulațiile sacroiliace. Psoriazisul este o boală cu cauza principala necunoscută, posibil autoimună, care se manifestă prin leziuni specifice ale pielii și unghiilor.
Artrită septică este o boală care afectează articulațiile ce apare din cauza unor germeni. Germenii care produc artrită septică pot fi bacterii, viruși sau fungi. Artrită septică este cauzată mai des de germeni care circulă prin sânge dintr-o altă sursă de infecție (infecție urinară, dentară, etc.). Artrită septia este o patologie dificil de eradicat și necesită de multe ori intervenție chirurgicală.
Simptome de artrită
Simptomele artritei sunt reprezentate de:
-
durere puternică, uneori pulsatilă
-
inrosirea pielii
-
imposibilitatea de a pune greutate pe articulație sau de a o mișcă
-
umflarea articulației
-
blocaje ale articulației
-
deformarea articulației
Metode de diagnostic
Diagnosticul de artrită se pune prin:
-
analize de sânge – creșterea numărului de globule albe, creșterea markerilor de inflamație (valoarea de sedimentare a hematiilor VSH, proteină C reactivă)
-
analize de sânge pentru a diagnostica bolile inflamatorii (factor reumatoid, acid uric, etc.)
-
punctia articulațiilor și analizarea lichidului la laborator
-
radiografii
-
RMN
Tratament pentru artrită
-
crioterapie
-
antiinflamatoare nesteroidiene
-
medicamente antialgice
-
corticosteroizi
-
medicamente care modulează inflamația
Kinetoterapia
Gimnastica medicală acționează prin menținerea musculaturii, ligamentelor și tendoanelor din jurul unei articulații afectate sănătoase și active. Prin kinetoteraoie se menține mobilitatea articulației fără a o suprasolicită.
Tratamentul chirurgical
Este uneori indicat când distrugerea articulației este foarte avansată.
Înlocuirea articulației cu o proteză (articulație artificială) poate fi necesară în stadiile foarte avansate a bolilor inflamatorii articulare.
„Stilul de viață poate influența evoluția artritei. Prin menținerea unei activități fizice regulate, prin mentținerea unei greutăți optime putem încetini progresia bolii și putem menține articulația funcțională cât mai mult timp,” a explicat dr. Dan Valentin Anghelescu, medic primar ortopedie și traumatologie.