Din cuprinsul articolului
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, despre Ordonanţa privind impozitarea concediilor medicale, care a rămas blocată în Parlament şi încă este în vigoare, că o organizare mai bună şi o intensificare a controalelor ar putea să ducă la o echilibrare a situaţiei în ceea ce priveşte numărul de concedii medicale. El a arătat că ministrul Finanţelor poate da un răspuns privind acest act normativ, pentru că politica fiscală a României nu o face Ministerul Sănătăţii.
”Cred că trebuie o abordare echilibrată. Aici eu aş menţiona un lucru care cred că este foarte important: în atribuţiile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate există foarte clar stipulat că au datoria să controleze modul în care se eliberează aceste concedii şi nu se referă la controlul pacienţilor, ci la marii prescriptori de concedii medicale şi probabil că o organizare mai bună şi o intensificare a controalelor va duce la echilibrarea situaţiei în ceea ce priveşte numărul de concedii medicale.
Politica fiscală a României nu o face Ministerul Sănătăţii”, a declarat Rafila notează G4Media.
Ministrul Sănătății susține că e necesar să fie luate în calcul și aspecte importante în acest demers.
”Trebuie judecat cu precauţie, pentru că, sigur, sunt boli cronice care sunt cu un impact foarte mare, inclusiv bolile de oncologice, femeile gravide nu mai discutăm că este o astfel de situaţie, avem şi urgenţele medico-chirurgicale, dacă are cineva un accident, de exemplu”.
”Trebuie să avem un plan”
De asemenea, potrivit acestuia, Ministerul de Finanţe, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate urmează să colaboreze pentru a ajunge la cea mai bună decizie în această privință.
”Dar trebuie o evaluare care trebuie făcută cu plătitorul, plătitorul este Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Bugetul casei este grevat de o datorie care a crescut, pentru că, de la mai puţin de 1 miliard lei, am ajuns să plătim 6 miliarde lei concedii medicale. Nu pot să spun că e mult sau mai sau este puţin, dar trebuie făcută o analiză care să poată să ducă la decizia corectă. Nu se pot face declaraţii, exclusiv declaraţii.
Trebuie să avem un plan pe care să putem să vi-l comunicăm după ce cele trei instituţii, respectiv Ministerul de Finanţe, Ministerul Sănătăţii şi, bineînţeles, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, îl au”, a adăugat Rafila.