Din cuprinsul articolului
Bufeurile, cunoscute ca un efect secundar comun al menopauzei, se simt adesea ca senzaţie de căldură prin corp, care poate provoca transpirație și înroșire a pielii. Acestea pot dura de la câteva minute până la câteva ore.
Când bufeurile apar în timpul somnului, ele se numesc transpirații nocturne. Bufeurile pot provoca, de asemenea, simptome precum frisoane și bătăi accelerate ale inimii.
De ce apar valurile de căldură?
Potrivit medicilor, de vină sunt fluctuațiile hormonale care apar în timpul menopauzei. Scăderea nivelului de estrogen și progesteron poate schimba modul în care creierul percepe temperatura. Acest lucru se datorează faptului că estrogenul tinde să promoveze disiparea căldurii, în timp ce progesteronul tinde să promoveze retenția de căldură și temperaturi mai ridicate ale corpului.
„Valurile de căldură sunt generate central în nucleul nostru, iar căldura trebuie să se disipeze. Este mai greu ca acest lucru să se întâmple atunci când nivelul de estrogen scade”, spune dr. Mary Jane Minkin.
Alți factori declanșatori pot include vremea caldă sau căldura, stresul, fumatul și îmbrăcămintea strâmtă, toate acestea crescând temperatura corpului și exacerbând simptomele bufeurilor.
Frecvența și durata bufeurilor în timpul menopauzei variază de la persoană la persoană. Unele femei experimentează bufeuri de mai multe ori pe zi, în timp ce altele rareori. Și spălarea poate dura de la câteva minute la ore. Pentru multe femei, bufeurile încetează după ce termină tranziția la menopauză. Dar unii pot continua să aibă bufeuri la mai mult de 10 ani după menopauză.
Alternative la terapia de substituție hormonală
Dacă ați suferit suficient de bufeuri, probabil că ați auzit de terapia de substituție hormonală (HRT). Este vorba de medicamente care conțin estrogen și progesterone, care imită hormonii produși de organism și pot ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei, cum ar fi bufeurile. Acestea pot fi administrate pe cale orală sau prin plasturi și creme transdermice. Datorită asemănării sale cu hormonii organismului, HRT poate începe să reducă bufeurile în doar câteva săptămâni.
Însă, pe lângă costurile destul de ridicate, acest tip de terapie are un anumit risc de cancer de sân și uter, dar şi cheaguri de sânge și accident vascular cerebral. Din fericire, există alimente despre care s-a dovedit că luptă împotriva bufeurilor.
Băuturi decofeinizate
În timp ce unele băuturi și alimente ușoare pot ajuta la ameliorarea înroșirii feței, altele pot crește căldura din organism. Femeile aflate la menopauză sunt îndemnate să consume cafea decofeinizată. Potrivit unor studii, cofeina exacerbează simptomele vasomotorii ale menopauzei, cum ar fi bufeurile. Aceasta dilată vasele de sânge, ceea ce poate împiedica fluxul sanguin și poate provoca sau agrava roșeața.
Controlul respiraţiei
Respirațiile diafragmatice profunde uniform distanțate ajută la reducerea bufeurilor cu 52%. Oamenii de știință au descoperit că efectuarea a șase respirații abdominale pe minut timp de 15 minute de două ori pe zi crește vasodilatația, capacitatea vaselor de sânge de a se extinde, reglând mai bine temperatura corpului. De asemenea, reduce stresul, ceea ce poate avea efect de relaxare psiho-neuro-motorie, dar şi de ameliorare a circulaţiei sângelui.
Amestec străvechi de plante
Un amestec de ierburi antice cunoscut sub numele de Cynanchum wilfordii, Phlomis umbrosa și Angelica gigas poate ajuta la prevenirea bufeurilor deranjante. Combinația acționează ca estrogenul natural în organism. Este atât de eficient încât poate reduce simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile și transpirațiile nocturne cu 61% în doar o săptămână.