Din cuprinsul articolului
24 martie 2024, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei. 11 milioane de cazuri de tuberculoză sunt înregistrate anual la nivel mondial, ceea ce înseamnă că aproape un sfert din populația globului a trecut sau trece prin boală. Printre cauzele acestei maladii se numără sărăcia, atrag atenția specialiștii cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei, care este marcată astăzi, 24 martie 2024.
În România, incidențele acestei boli a fost anul trecut de 48 la mia de locuitori, adică mai mult de 9.500 de cazuri, după cum arată datele Institutului de specialitate „Marius Nasta”, iar medicii spun că este nevoie de educație sanitară și depistare precoce.
Potrivit experților, tuberculoza este principalul agent infecțios letal după virusul care provoacă SIDA și parazitul care cauzează malarie. Sunt peste 1,6 milioane de oameni care mor anual, cam 4.000 pe zi, iar experții în sănătate publică ai Organizației Națiunilor Unite atenționează că diagnosticarea și tratarea se dovedesc în dese rânduri foarte dificile. Printre cauzele care determină apariția tuberculozei se numără sărăcia, sub toate aspectele sale, malnutriția sau hrana slabă în nutrienți.
Persoanele bolnave de TBC se prezintă târziu la medic
Coordonatorul tehnic al Programului Național de Combatere a Tuberculozei, Adriana Sorete, atrage atenția că în țara noastră, persoanele bolnave de TBC se prezintă mult prea târziu la medic și nu cunosc faptul că acest lucru poate cauza decesul.
Adriana Sorete: Depistarea este târzie, în esență
„Oamenii vin târziu la diagnostic, oamenii suferă foarte mult timp, un an, un an și jumătate, așteaptă să le treacă boala aia de plămâni pentru care tușesc și scuipă și transpiră și slăbesc, tot așteaptă, nu se duc la doctorul de familie, fie că nu-l au, fie că au alte considerente pentru care nu se duc acolo. Nu vin nici la dispensarul TBC din zona în care sunt ei arondați, pentru că nu știu că aceste investigații pentru tuberculoză sunt gratuite. Depistarea este târzie, în esență”, spune Adriana Sorete.
Directorul executiv al Parteneriatului Global pentru Oprirea Tuberculozei al Națiunilor Unite, Lucica Dițiu, atrage atenția că există o stigmatizare generalizată a pacienților cu TBC. Bolnavii, deși prezintă simptome, nu merg din timp la doctor, ies din activitatea zilnică, au perioade de suferință fizică și depresie și preferă să se autoizoleze, potrivit RRA.