Sari la conținut

Salariul unui medic român stabilit în Irlanda. Cât câștigă comparativ cu România: Concediul este 30 de zile pe an

Medic
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
studenți la medicina

După trei ani în care a activat ca medic rezident în secția ATI și paramedic la SMURD Cluj-Napoca, medicul Paul Oargă a ales să facă o schimbare și s-a stabilit în Irlanda, țară în care continuă să profeseze și să studieze, relatează Știri de Cluj.

El compară acum sistemul de sănătate din România și Irlanda, începând de la aspecte simple, cum ar fi aparatura și igiena, până la salarii.

„Mă trezesc la 6 dimineața, după care alerg sau merg cu bicicleta la spital. Ce îmi place este că la spital sunt vestiare, sunt dușuri. Nu trebuie să îmi pun echipamentul de acasă. Sunt lucruri normale aici. Este săpun, este prosop, lucruri care nu sunt în România în toate spitalele” – spune tânărul medic.

Până să se instaleze în Irlanda, Paul Oargă a fost angajat la Spitalul Clinic Județean Cluj-Napoca, acolo unde, potrivit declarațiilor sale din 2021, câștiga 6.124 de lei fără gardă și fără alte sporuri, deoarece medicii rezidenți nu sunt plătiți pentru gărzi în primii doi ani și jumătate.

„Pe partea de spital, eu am fost angajat la Institutul Regional de Gastro Hepatologie, dar lucrez la Spitalul Clinic Judetean. În luna septembrie 2021, am câștigat 6.124 de lei, fără gărzi, fără sporuri de sâmbătă-duminică. Problema noastră a rezidenților este că gărzile nu se plătesc în primii doi ani și jumătate”, explica medicul în 2021.

La o distanță de peste 3000 de kilometri, după aproape 3 ani, își face public fluturașul de salariu aferent ultimei luni din 2023, din care reiese că încasează peste 1900 de euro la fiecare 2 săptămâni, deci aproximativ 4000 de euro pe lună.

„Eu primesc acum 30 de euro pe ora muncită. Acest lucru crește, sunt bani care cresc în funcție de experiența avută. Eu am avut noroc că mi s-a recunoscut experiența de anestezist din România de trei ani”, spune medicul Paul Oargă.

Concediu de 30 de zile pe an, plus 10-15 zile pentru concediu de studii

În continuare, el a vorbit despre beneficiile salariale pe care le primesc rezidenții din Irlanda, începând de la bani pentru studii până la plata orelor suplimentare.

„Concediu este 30 de zile pe an, plus 10-15 zile pentru concediu de studii. Aici primești 1500 de euro pe an pentru a merge la cursuri ca medic rezident. Examenele se plătesc, costă între 700 și 900 de euro, dar dacă iei examenul primești banii înapoi.

Am aici și fluturașul de salariu, primit în 21 decembrie 2023. Ei fac plata la fiecare două săptămâni și trebuie să ai 72 de ore lucrate. Pentru aceste două săptămâni primești 2.382 de euro, dar acesta este venitul brut. Se mai plătesc orele suplimentare, cu 1,5x față de norma de bază, adică am lucrat 15 ore și am primit 687 de euro brut, după taxe”.

Asta spre deosebire de rezidenţii din România, cărora timp de doi ani nu le sunt recunoscute gărzile. „Un lucru pe care nu pot să nu îl observ este că, indiferent de experiența pe care o ai, indiferent că ești în prima lună de muncă sau în al zecelea an, ești remunerat. În România în primii 2 ani ca medic rezident gărzile nu sunt plătite. Cred că suntem singura categorie de oameni care lucrează gratuit, doar pentru că vrea să învețe. Nu e comod să nu iei bani, chiar dacă înveți”, a mai spus Paul Oargă.

Informațiile oferite de acesta par să le fi dat de gândit unor medici tineri din România, deoarece în ultima postare pe pagina personală de Facebook, din 5 martie, medicul Paul Oargă este prezentat alături de doi colegi români.

„Oriunde mergi în lumea asta, întâlnești români. În toate colțurile lumii cumva ajungi să auzi limba română. Ei bine, astăzi 3 dintre ei s-au întâlnit să muncească cot la cot pe secția de terapie intensivă a Spitalului Universitar Galway, din Vestul Irlandei, Andreea direct de la Capitală, din București, Vlad și cu mine de la Cluj. Evident, a fost suuuper! Vă salutăm cu gândul la soarele de acasă” – este mesajul postat de Paul Oargă.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel