Sari la conținut

BOALA care apare prin modificări ale vocii și ale vederii. Atenţia la felul cum clipiţi din ochi!

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Anumite tulburări de vedere şi modificări care afectează vocea pot indica o boală gravă, potrivit specialiştilor de Serviciul Național de Sănătate al Marii Britanii (National Health Service, NHS).

Este vorba de boala Parkinson, o afecțiune neurologică degenerativă progresivă care afectează activitatea motorie a unei persoane. Simptomele bolii se dezvoltă de obicei treptat, cele trei principale fiind tremurături, de obicei începând de la extremități, încetineala mișcărilor și rigiditatea musculară.

Medicii atrag atenţia că există şi alte tipuri de semnale de alarmă şi, de aceea, trebuie acordată atenția necesară tuturor modificărilor care apar la voce sau în privinţa acuităţii vizuale, care pot indica apariţia bolii.

Atenţia la felul cum clipiţi din ochi

Potrivit Fundației Parkinson, boala este cauzată de pierderea celulelor nervoase dintr-o parte a creierului care este folosită pentru a transmite impulsurile nervoase. Acest proces este asociat cu o reducere a clipirii ochilor. Oamenii de știință au descoperit că o persoană obișnuită clipește de 15 până la 20 de ori în fiecare minut. În parkinsonism, această frecvență este redusă.

Experții fundației au explicat că o scădere a numărului de clipiri nu se referă întotdeauna în mod specific la boala Parkinson – majoritatea oamenilor devin mai susceptibili la problemele oculare pe măsură ce îmbătrânesc. Cu toate acestea, există câteva nuanțe care ajută la identificarea unei boli neurologice.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Boala Parkinson se caracterizează printr-o tendință de scădere a clipitului, însoțită de uscăciune severă a ochilor. Vederea dublă și deteriorarea vederii în general se pot dezvolta, de asemenea, avertizează oamenii de știință.

De asemenea, aceştia vă sfătuiesc să acordați atenție modificărilor vocii. „Dacă oamenii îți spun că vocea ta a devenit mai liniștită, înăbușită sau răgușită, fii atent la această schimbare. Boala Parkinson poate face ca vocea unei persoane să sune diferit, să-și schimbe vorbirea, să devină mai puțin inteligibilă, neclară pentru alții”, spun experții NHS.

Semnale de alarmă

Potrivit neurologilor, modificările oculare și ale vocii cauzate de această boală tind să se agraveze pe măsură ce progresează, precum și să apară cu alte simptome, cum ar fi:

– pierderea mirosului (anosmie): uneori apare cu câțiva ani înainte de apariția semnelor principale

– senzație de disconfort, arsură, frig, furnicături

– probleme de urinare: episoade frecvente de urinare nocturnă, incontinență

– amețeli, leșin la trecerea de la poziția șezut sau culcat la poziția în picioare

– salivație excesivă

– probleme de somn (insomnie noaptea și somnolență excesivă în timpul zilei)

Cauzele bolii Parkinson

Cauzele precise ale bolii Parkinson nu sunt încă pe deplin înțelese, dar se crede că implicațiile genetice și factorii de mediu ar putea juca un rol. Principalele caracteristici ale bolii includ:

  1. Deficitul de dopamină: Boala Parkinson este asociată cu o scădere semnificativă a nivelului de dopamină, un neurotransmițător responsabil pentru controlul mișcărilor.
  2. Agregarea proteinei alfa-sinuclein: În creierul persoanelor cu Parkinson, proteina alfa-sinuclein se aglomerează, formând structuri numite corpi Lewy, care contribuie la leziunile cerebrale.
  3. Factori genetici: Anumite forme rare de boală Parkinson sunt legate de mutații genetice, dar acestea reprezintă un procent mic din cazurile totale.
  4. Factori de Mediu: Expunerea la anumite substanțe chimice sau toxine poate crește riscul de a dezvolta boala Parkinson.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel