Din cuprinsul articolului
Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au anunţat că în mai multe produse de pasăre de la Penny a fost descoperită salmonella.
Reprezentanţii ANPC au anunţat că, în urmă cu o săptămână, comisarii CRPC Bucureşti Ilfov au făcut controale la societatea Rewe Romania S.A. (Penny), atât la depozitul situat în comuna Ştefăneşti, cât şi în două puncte de lucru din municipiul Bucureşti, având suspiciunea infestării unor produse de pasăre cu salmonella.
De unde provine marfa contaminată?
Au fost prelevate probe de piept de pui cu os şi piele, lot 1041203; ficat de pui Hanul Boieresc, lot 1041203; pui grill Hanul Boieresc, lot 1041103 şi lot 1041203, producător SC Vanbet SRL, localitatea Strâmtura Mitoc, comuna Banca, judeţul Vrancea.
În urma efectuării analizelor de laborator, prin examen microbiologic, s-a confirmat prezenţa salmonellei, au precizat comisarii ANPC, potrivit News.ro.
“Mă întreb dacă, şi în această situaţie, facem rău menţionând numele produsului şi al producătorului, aşa cum se plâng unele asociaţii patronale. Mă bucur totodată că reuşim să ajutăm Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, desfăşurând în continuare acţiuni pe care aceştia le contestă.
Pot înţelege că atât unii, cât şi alţii, nu s-au obişnuit încă cu ideea de transparenţă, chiar dacă aceasta, în unele situaţii, afectează anumite interese financiare, pe care, în opinia mea, le consider meschine în raport cu interesul consumatorilor”, a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.
Principalele simptome ale infecției
În unele cazuri, simptomele pot fi severe, în special la copiii mici, la vârstnici și la persoanele cu sistemul imunitar slăbit. Simptomele pot apărea la 6 până la 72 de ore după ce au fost infectate cu salmonella.
- diaree;
- sange in scaun;
- dureri abdominale;
- febra;
- greata;
- varsaturi;
- frisoane;
- cefalee.
Cum se poate preveni infecţia cu Salmonella
- nu manca oua crude sau insuficient pregatite termic;
- nu consuma carne cruda sau insuficient pregatita termic;
- nu manca si nu bea lapte sau suc nepasteurizat;
- spala bine fructele si legumele crude si indeparteaza coaja, daca este posibil;
- spala bine mainile cu sapun si apa calda inainte si dupa manipularea alimentelor;
- curata suprafetele bucatariei inainte de a pregati mancarea pe ele;
- nu amesteca mancarea gatita cu alimente crude si nu folosi aceleasi ustensile pentru a le pregati;
- spala mainile cu apa si sapun dupa ce ai atins animalele, jucariile si asternuturile lor;
- pastreaza la frigider alimentele care se pot strica;
- pune alimentele proaspete in frigider imediat dupa ce le-ai cumparat.