Sari la conținut

Testul de sânge care poate detecta cancerul de colon. Are o acuratețe extrem de mare

analize medicale
Sursă foto: colaj Getty Images
analize

Din cuprinsul articolului

Testul de sânge care poate detecta cancerul de colon. Are o acuratețe extrem de mare

Un studiu promițător arată că un test de sânge diagnostichează cancerul colorectal cu o acuratețe de 83%, oferind o alternativă la testele actuale de scaun, relatează Euronews. Echipa și-a publicat concluziile în New England Journal of Medicine.

„Un test care are o rată de acuratețe pentru detectarea cancerului de colon similară cu testele de scaun utilizate pentru depistarea precoce a cancerului poate oferi o alternativă pentru pacienții care altfel ar putea refuza opțiunile actuale de screening”, spune într-o declarație a lui William M. Grady, gastroenterolog la Fred Hutchinson Cancer.

alimentul care reduce riscul de cancer
sursa foto unsplash

Testele de scaun sunt instrumentul de diagnostic utilizat în prezent și detectează sângele sau ADN-ul deteriorat în probe. Alte opțiuni includ sigmoidoscopia și colonoscopia, care implică introducerea unui tub în rect și colon.

Ce arată testul?

Testul dezvoltat de cercetători detectează ADN-ul tumoral circulant (ctDNA), ADN care este eliberat din celulele canceroase, în sânge. A fost testat pe aproape 8.000 de persoane cu vârste cuprinse între 45 și 84 de ani, care au suferit și o colonoscopie standard, iar cercetătorii au comparat apoi rezultatele.

Testul de sânge a confirmat că 83,1% dintre participanți au fost diagnosticați cu cancer colorectal, în timp ce 16,9% au rezultat negativ cu tehnica ctDNA, dar au fost pozitivi la colonoscopie.

Testul a arătat o sensibilitate mai mare în detectarea cancerelor colorectale, chiar și în stadiile lor incipiente, dar a arătat o sensibilitate mai scăzută în identificarea leziunilor precanceroase avansate care au potențialul de a se transforma în cancer în timp. Al doilea cancer cel mai mortal Europa are una dintre cele mai mari rate de incidență a cancerului de colon.

În UE, este al doilea cel mai frecvent cancer după cancerul de sân, reprezentând 12,7% din noile diagnostice de cancer în 2020. și a doua cauză principală a deceselor cauzate de cancer, relatează Euronews.

Screening-ul este recomandat pentru adulții cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani care prezintă un risc mediu sau nu se știe că prezintă un risc crescut din cauza diferiților factori, conform ghidurilor Comisiei Europene. În puțin peste jumătate din statele membre UE, majoritatea populației cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani nu fusese niciodată testată pentru cancer colorectal în 2021, potrivit Eurostat.

Finlanda, Țările de Jos și Danemarca au avut rate de screening de peste 60%, în timp ce Serbia, Muntenegru și Ungaria au avut rate sub 10%. Diagnosticare mai usoara

„Obținerea oamenilor depistați pentru cancer funcționează cel mai bine atunci când le oferim opțiuni de screening și apoi le lăsăm să aleagă ce este mai bine pentru ei”, spune Grady.

Cu cât diagnosticul este mai devreme, cu atât rata de supraviețuire este mai mare. Testele de screening pot detecta polipii precancerosi, permițându-le să fie îndepărtați înainte de a se transforma în cancer, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Diagnosticul precoce duce la o rată de supraviețuire de peste 90%. Cu toate acestea, atunci când cancerul migrează în alte părți ale corpului, rata scade la 25.

„Continuăm să vedem oameni mai tineri care suferă de cancer colorectal, iar acum este al treilea cel mai frecvent la persoanele sub 50 de ani”, spune Grady. „A avea un test de sânge pe care oamenii să-l facă în timpul vizitelor de rutină la medic ar putea fi o oportunitate de a ajuta mai mulți oameni să fie testați”, adaugă el.

 

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel