Din cuprinsul articolului
Se deblochează un miliard de lei de la buget pentru români! Ministerul Mediului a lansat marți programul Rabla Plus 2024, care alocă un miliard de lei pentru autoturisme electrice şi plug-in hybrid, cu prilejul unei vizite făcute de ministrul Mircea Fechet la fabrica de autoturisme din Craiova.
Cu un nivel al achizițiilor de vehicule electrice care a urcat de la 39 de bucăți în 2016 la peste 11.000 anul trecut, intenția autorităților este ca banii alocați pentru Rabla Plus să rămână în România.
Uzina Ford de la Craiova orientează producția către mașini electrice
În contextul lansării programelor Rabla Clasic și Rabla Plus, președintele Ford Otosan România și directorul fabricii din Bănie, Mujdat Tiryaki, a subliniat faptul că uzina craioveană joacă un rol-cheie în planurile de electrificare ale Ford în Europa.
”Compania Ford Otosan are un puternic angajament în Craiova, în România și într-un viitor mai verde.” a spus Mujdat Tiryaki.
Se deblochează un miliard de lei de la buget pentru români
Programul Rabla Plus beneficiază în acest an de un buget-record – de un miliard de lei, a declarat Mircea Fechet, cea mai mare sumă pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor o pune la dispoziție.
”Şi pentru că discutăm de acest buget-record de un miliard de lei, el se corelează foarte bine cu un alt element de noutate, la fel de important, respectiv faptul că aici, în România, la fabrica Ford, se va produce în curând primul autoturism electric. Este o veste extraordinară pentru calitatea aerului din România și este o veste extraordinară, sunt convins, pentru economia românească, în general.” a declarat Mircea Fechet în cadrul vizitei făcute la fabrica Ford Otosan din Craiova.
Prezent la fabrica Ford Otosan din Craiova, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Laurențiu Neculaescu, a menționat că programul Rabla Clasic a împlinit 20 de ani. În acest timp, Ministerul Mediului a reușit să scoată din circulație peste un milion de autovehicule vechi poluante.
Rabla 2024. Ce schimbări aduce și cum afectează posesorii de mașini
În acest an, suma ecotichetului oferit prin programul Rabla Plus, indiferent de numărul de mașini uzate predate, este de 25.500 lei pentru o mașină electrică și de 13.000 lei pentru un vehicul hibrid.
„Este un semnal destul de negativ pentru cei care deja își comandaseră vehicule la începutul anului trecut, dar și pentru cei care își comandă vehicule anul acesta”, a declarat Sandu Adrian, de la Acarom, pentru Antena 3.
O modificare importantă în programul acestui an este cerința ca producătorii să aplice un autocolant pe lunetă pentru a promova programul Rabla pe fiecare vehicul vândut prin acest program, iar șoferii trebuie să îl păstreze pe durata monitorizării.
În ceea ce privește Rabla Clasic, suma primei de casare este de 7.000 de lei pentru casarea unui singur autovehicul uzat și de 10.000 de lei pentru două astfel de vehicule. Se acordă, de asemenea, ecobonusuri de 1.500 de lei, în funcție de gradul de ecologie al mașinii.
„Scopul Programul lui rabla este tocmai acela de a încuraja cetățenii români să-și achiziționeze un autoturism nou, pentru că de multe ori ei au această dilemă dacă să ia o mașină nouă din România sau să ia o mașină second-hand dintr-o altă țară”, a mai declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.
Prima etapă a programului Rabla 2024 va începe pe 19 martie, iar cea următoare este planificată să aibă loc la finalul verii.