Sari la conținut

Medic gastroenterolog: 3 semne și simptome ale unui intestin nesănătos

Sursă foto: Getty Images
Dr. Will Bulsiewicz a împărtășit trei semne ale unui intestin nesănătos și cum să remediezi situația

Sănătatea intestinală este un subiect în vogă, piața suplimentelor pentru sănătatea digestivă fiind proiectată să crească cu 8,68% în fiecare an pentru a ajunge la 21,41 miliarde de dolari până în 2030.

Și, având în vedere că rata cazurilor de cancer colorectal la persoanele sub 50 de ani este în creștere, menținerea unei bune sănătăți intestinale este mai importantă ca niciodată. Dar nu există nicio pastilă miraculoasă pentru a îmbunătăți sănătatea intestinală, în ciuda a ceea ce ar putea să vă facă să credeți mărcile de pulberi de verdețuri sau de suplimente probiotice.

Bucătăria poate fi, totuși, o poartă de acces către o bună sănătate intestinală, potrivit Dr. Will Bulsiewicz, gastroenterolog și director medical în SUA al companiei de nutriție ZOE.

El a dezvăluit pentru Business Insider cele trei semne potențiale ale unui intestin nesănătos și trei abordări care ar putea să îl rezolve.

3 semne ale unui intestin nesănătos

Balonare

„Nu mă refer la un pic de balonare, ci la probleme cronice cu aceasta”, a spus Bulsiewicz. „Asta indică faptul că intestinul tău se luptă să proceseze și să digere alimentele consumate.”

Oamenii interpretează adesea greșit balonarea ca o intoleranță la anumite alimente și astfel le elimină. Dar Bulsiewicz a spus că de multe ori este de fapt un semn că o persoană trebuie să mănânce mai multe din acele alimente, cum ar fi fasolea și lintea, deoarece ar putea sugera că intestinul nu este obișnuit să le digere.

constipatia la adulti
sursa foto arhiva doctorul zilei

Mișcările intestinale

Bulsiewicz a explicat că scaunul este format în mare parte din microbi, așa că „starea scaunului tău îți dă o idee despre ceea ce se întâmplă cu acei microbi intestinali”.

Dacă scaunul nu se potrivește criteriilor pentru unul sănătos – un scaun moale, asemănător unui șarpe, cunoscut și sub numele de numărul patru pe tabelul Bristol al scaunelor – ar putea fi „un indiciu al unui microbiom”, a spus medicul.

Lipsa de energie

Sănătatea intestinului este legată de funcționarea tuturor sistemelor diferite din organism, astfel că a avea un intestin nesănătos poate contribui la alte probleme de sănătate, cum ar fi afecțiunile autoimune, inclusiv artrita reumatoidă, boala Crohn și colita ulcerativă, care duc la o lipsă de energie.

„Atunci când vă schimbați dieta cu ceva care împuternicește microbii intestinali, nivelul de energie se poate îmbunătăți foarte repede și chiar calitatea somnulului”, dacă aveți o afecțiune autoimună sau o inflamație cronică, a spus Bulsiewicz.

3 moduri de a-ți vindeca intestinul

Concentrează-te pe fibre

„Fibrele sunt alimentele care hrănesc microbii intestinali. Este hrana lor preferată și îi energizează. Fibrele provin din alimente pe bază de plante, deci fructe și legume, dar și cereale integrale, semințe, nuci și leguminoase”, a spus Bulsiewicz.

Consumați o dietă variată

Bulsiewicz recomandă să mănânci 30 de plante pe săptămână, fie că este vorba de fructe, legume, condimente sau cafea. 30 nu este „un prag magic”, a spus el, dar este un mod util de a vă gândi la maximizarea varietății de alimente, nutrienți și fibre din dieta dumneavoastră.

Mănâncă alimente fermentate

„Prin creșterea consumului de alimente fermentate, putem îmbunătăți sănătatea microbiomului nostru și reduce inflamația”, a spus Bulsiewicz, deoarece astfel de alimente au fost asociate cu un microbiom intestinal mai divers.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel