Sari la conținut

Cele mai încărcate cu pesticide legume și fructe din magazinele și piețele din România

legume
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Legume și fructe cu pesticide. Potrivit unei analize efectuate de Autoritatea Națională Fitosanitară, se constată că peste 40% din legumele cultivate în România conțin urme de substanțe periculoase. Printre legumele considerate cele mai afectate se numără mărarul, salata și roșiile.

Experții fitosanitari au analizat peste 1.300 de probe de legume din România, descoperind pesticide în peste 40% dintre acestea, conform informațiilor de la Digi24.

Raportul din 2023 indică o creștere semnificativă față de anii anteriori. Concret, se observă o tendință crescătoare în utilizarea pesticidelor, procentul de probe cu reziduri depășind 40% în 2023, în comparație cu 27,9% în 2022. Provenind din principalele bazine legumicole din sudul țării, legumele cel mai des afectate sunt mărarul, salata și roșiile, unde s-au găsit substanțe periculoase în proporții de 67% pentru mărar și salată și de 64% pentru roșii.

Legume și fructe încărcate cu pesticide

Principalii agenți contaminanți sunt fungicidele, urmate de insecticide și regulatori de creștere, conform informațiilor de la Știripesurse. Nivelurile de reziduuri depășesc în multe cazuri limitele admise pentru anumite substanțe.

Există riscuri semnificative pentru sănătate asociate expunerii îndelungate la aceste pesticide, conform doctorului toxicolog Radu Țincu, care a avertizat cu privire la apariția cancerului și dereglările endocrine ca urmare a expunerii. De asemenea, cercetările arată că expunerea pe termen lung la pesticide poate contribui la dezvoltarea unor boli neurologice degenerative.

În acest context, medicul toxicolog recomandă spălarea intensivă a fructelor și legumelor înainte de consum, pentru a reduce expunerea la reziduurile de pesticide.

Printre substanțele găsite în legume se numără azoxistrobin, ciprodinil, etefon, boscalid, acetamiprid, fluopiram, cipermetrin, fenxeamid și piraclostrobin, provenind în special de la tratamentele cu fungicide, insecticide și regulatori de creștere. Organizația Mondială a Sănătății recomandă reducerea aportului de reziduuri de pesticide prin decojirea sau spălarea fructelor și legumelor înainte de consum.

„Prin natura lor, pesticidele sunt potențial toxice pentru alte organisme, inclusiv pentru oameni, și trebuie utilizate în siguranță și eliminate în mod corespunzător. Acestea se numără printre principalele cauze de deces prin auto-otrăvire, iar această povară este resimțită în mod disproporționat în țările cu venituri mici și medii. Multe dintre pesticidele mai vechi și mai ieftine (care nu mai sunt brevetate), cum ar fi diclorodifeniltricloroetanul (DDT) și lindanul, pot rămâne ani de zile în sol și în apă. Aceste substanțe chimice au fost interzise de țările care au semnat Convenția de la Stockholm din 2001.”, mai notează OMS.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel