Sari la conținut

Care sunt carbohidrații ce contribuie la reglarea glicemiei și a colesterolului ridicat

carbohidrați
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Carbohidrați benefici pentru creier

Care sunt carbohidrații ce contribuie la reglarea glicemiei și a colesterolului ridicat. Carbohidrații sunt esențiali pentru organism, deoarece sunt principala sursă de energie.  Carbohidrații se împart în două categorii principale: simpli și complecși.

Carbohidrați RĂI

Carbohidrații simpli, cum ar fi zahărul și dulciurile, sunt considerați „răi”, mai ales când vine vorba de o alimentație sănătoasă. Acestea au tendința de a determina creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge și sunt asociate cu pierderea controlului poftei de mâncare.

Carbohidrații complecși

Pe de altă parte, carbohidrații complecși (complexi), cum ar fi cartofii, orezul brun și pâinea din cereale integrale s-au impus ca carbohidrați „bune”. Sunt bogate în fibre, ceea ce le face mai greu de digerat și oferă o senzație de sațietate de durată.

Aceste alimente nu numai că controlează pofta de mâncare, dar pot ajuta și la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și la îmbunătățirea colesterolului. Legumele și fructele bogate în vitamine și fibre sunt, de asemenea, clasificate drept carbohidrați buni și sunt adaosuri grozave la orice dietă. Ele oferă nu numai nutrienți, ci și volum suplimentar care vă ajută să vă simțiți plini.

alimente nesanatoase
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Potrivit experților, cantitatea de carbohidrați care ar trebui consumată poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv nivelul de activitate și tipurile preferate de alimente.

Carbohidrații joacă un rol cheie în alimentația sănătoasă și pierderea în greutate. Prin evitarea consumului excesiv de carbohidrați simpli în favoarea celor complecși, se poate îmbunătăți nu numai sănătatea fizică, ci și bunăstarea generală.

Sunt dietele bogate în carbohidrați potrivite pentru tine?

În ciuda popularității dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați, acestea nu sunt potrivite pentru toată lumea, iar unele persoane observă beneficii în cazul unei diete bogate în carbohidrați.

De exemplu, performanțele sportivilor de anduranță sunt compromise cu o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați. Astfel, un aport ridicat de carbohidrați rămâne cea mai bună alegere pentru sportivii de elită.

Dintre membrii populației generale care au un aport ridicat de carbohidrați, reducerile semnificative ale nivelului de zahăr din sânge apar doar atunci când aportul zilnic de carbohidrați este redus, potrivit doc.ro.

Prin urmare, pentru persoanele care consumă 65-75% din caloriile zilnice din carbohidrați, experții recomandă reducerea la 50-55% din aportul zilnic și creșterea procentului proteinelor.

Înainte de a face modificări în dietă, nu uita că ar trebui să discuți cu un medic sau un dietetician care să determine nevoile tale specifice de carbohidrați, pentru avea rezultate optime asupra sănătății.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel