Daniela Șerb
Monica este una dintre mamele care a născut doi băieți la Spitalul Cantacuzino din București în noiembrie trecut. Cel mai mare, Alex cântărea 1600 de grame, iar cel mic, Andrei doar 1050. Tânăra povestește cum a fost nevoită să se împartă între cei doi copii nou-născuți.
Monica știa că va naște la termen, însă din pricina unei răceli puternice a născut în săptămâna 31 de sarcină. „Îmi doream foarte mult copii. Aveam în familie gemeni și bucuria nașterii băieților a fost imensă”, povestește mama.
Gemenii – Alex și Andrei – au venit pe lume pe 26 noiembrie la Spitalul Cantacuzino din București.
Dotările maternității au contat enorm pentru salvarea celor doi băieți ai Monicăi. „Alex avea la naștere 1600 de grame, iar Andrei doar 1050. Medicii ne spuneau că nu vor supraviețui. Aparatura cred că i-a salvat. Au fost multe momente în care credeam că îi vom pierde”, mai spune mama.
Bucuria nașterii micuților a fost rapid înlocuită de dorința ca băieții să lupte pentru viața lor: „Ne rugam să supraviețuiască”.
Alex a stat la incubator două luni, iar fratele său, trei luni. “Andrei a avut probleme cu ochii, i-au fost administrate antibiotice și transfuzii. Amândoi copiii au avut nevoie de oxigenare la naștere”, își amintește Monica.
Cea mai grea perioadă pentru mama gemenilor a fost aceea în care a părăsit spitalul în brațe doar cu unul dintre băieți. “Practic, trei săptămâni unul era în spital, iar celălalt acasă. Amândoi aveau nevoie de mine, iar eu de ei, însă trebuia să mă impart, iar pentru mine acest lucru a fost extreme de dificil”.
Soluția a constat în vizite dese la spital ale familiei care îl aduceau și pe Alex să-și vadă fratele.
Astăzi, Alex cântărește 5 kilograme, iar fratele său, Andrei jumătate.
Când rememorează perioada nașterii celor doi băieți, Monica spune că de mare folos i-ar fi fost existența în spital a unui centru unde părinții de prematuri să fie consiliați și învățați să-și îngrijească bebelușii.
Campanie de atragere de fonduri
Una dintre organizațiile nonguvernamentale care în ultimii ani a desfășurat acțiuni susținute pentru dotarea maternităților cu incubatoare performante este Salvați Copiii România. Pentru 2014, organizația și-a stabilit ca obiectiv atragerea a 2% din impozitul pe venit pentru dotarea a 28 de maternități cu aparatură de ultimă generație pentru îngrijirea bebelușilor născuți prematur. Persoanele interesate pot redirecționa 2% până pe 25 mai. “Supravieţuirea copiilor care se nasc înainte de termen şi reducerea mortalităţii infantile, care rămâne una dintre problemele dramatice ale României, sunt printre priorităţile Organizaţiei Salvaţi Copiii România. Atunci când am demarat programul Fiecare copil contează, care vizează reducerea numărului de copii care mor din cauze care pot fi prevenite sau tratate, am realizat că un sprijin urgent trebuie acordat maternităţilor, secţiilor de nou-născuţi şi femeilor însărcinate care au un statut economico-social modest”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.